In 2023 werd de stad Maaseik omgetoverd tot een bruisend podium voor poëzie met het betoverende project ‘Dichter bij water’. De straten werden doordrenkt met creativiteit toen gedichten, prachtig geïllustreerd met handlettering, de etalages van de binnenstad versierden. Maar het project beperkte zich niet tot de straten; het reikte tot in de hoogten van parkeergarages met raamstickers die de trappenhallen opfleurden. En als kers op de taart verbaasde een kolossale 11,5 m² graffiti van de getalenteerde artiest TUZQ de bezoekers in het hart van Opoeteren.


Drie schilderachtige fietslussen


Maar ‘Dichter bij water’ overstijgt de stedelijke grenzen; het weeft zich door het landschap via drie schilderachtige fietslussen door Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren. Langs kabbelende waterwegen en serene landschappen ontdek je hier poëzie op zijn meest idyllische plekjes.

Dit project laat zien hoe kunst en natuur hand in hand kunnen gaan, en brengt een vleugje inspiratie in het alledaagse leven van iedereen die deelneemt.

Een kaart met daarop de drie verschillende fietsroutes vind je via deze link op de officiële website van Visit Maaseik. De eerste fietslus met een afstand van 16 kilometer start in Maaseik op de parking Heerenlaak, Mynekomplas, kruispunt Broekstraat-Houtweg.


Poëzie op idyllische plekjes


De tweede fietslus heeft een afstand van 13 kilometer vind je in Neeroeteren aan de sporthal De Borg, Rotemerlaan 36; en de derde en laatste fietslus van 29 kilometer, laat je vertrekken vanuit Opoeteren op het Kerkplein. Je wagen kan je parkeren op de parking achter de Sint-Dionysiuskerk. Indien je dat verlangt, kan je de 3 fietslussen samensmelten tot één grote fietslus.

Enkele leuke activiteiten die je kan combineren met de fietslus(sen zijn:

  • op stap met de Bokkenrijders is een leuke suggestie die je als groep kan ontdekken in Maaseik
  • aan de slag in de apotheek voor kinderen vanaf 6 jaar onder begeleiding van een volwassene
  • speurtocht in Maaseik, geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar

Eten en drinken in de buurt:
Via deze link op de officiële website van Visit Maaseik ontdek je alle adresjes waar je iets kan eten en of drinken.

Bron: officiële website van Visit Maaseik
Tekst werd gedeeltelijk aangepast met A.I.
Met dank aan: Visit Maaseik en in het bijzonder Mevrouw Maddy Trips.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: 
© Copyright stad Maaseik.