Zichem is een dorp in de provincie Vlaams-Brabant dat wereldberoemd werd dankzij de film en het boek over de bekendste dorpsfiguur ‘De Witte’. Samen met zijn geestelijke vader Ernest Claes zijn ze vereeuwigd in de vorm van een standbeeld dat voor de kerk staat. Naar aanleiding van al die heisa en de nieuwsgierigheid die bij iedereen opgewekt was, werd er besloten om een fietsroute naar deze twee beroemde personen te benoemen.

basiliek scherpenheuvel

Door middel van een tocht van bijna 52 kilometer, wordt je meegenomen langsheen verschillende en belangrijke plaatsen uit het leven van het hoofdpersonage uit zijn boek dat reeds in 1920 voor het eerst verscheen. Starten doe je op het pleintje tegenover de Sint-Eustachiuskerk langs de Demer, de rivier die door het dorp stroomt en er voor zorgt dat Zichem op de grens van de Kempen en het Hageland ligt.

Om alles tot een goed einde te brengen hoef je enkel de volgende knooppunten te volgen, welke je zorgeloos van de start naar de aankomst vergezellen: 59 – 58 – 32 – 33 – 30 – 31 – 331 – 334 – 25 – 18 – 56 – 57 – 1 – 94 – 93 en weer terug naar knooppunt 59. Zorg er voor dat je steeds een kaart met alle fietsknooppunten van het Hageland op zak hebt, dat is altijd handig wanneer een bordje zou ontbreken, of wanneer je de route wil veranderen.

Een fietsknooppuntenkaart kan je bekomen bij de dienst Toerisme Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Kessel-Lo. Je kan mailen naar toerisme@vlaams.brabant.be of via de website: www.toerisme.vlaamsbrabant.be.

Mooie stopplaatsen onderweg:

  1. de Demer en de watermolen daterende uit 1771
  2. de Maagdentoren, een middeleeuwse uitkijktoren
  3. Oranjestad Diest
  4. de Lindemolen
  5. provinciedomein De Halve Maan
  6. het Begijnhof van Diest
  7. Averbode met de Norbertijnenabdij
  8. de watermolen in Testelt
  9. de Basiliek van Scherpenheuvel
  10. Zichem met het geboortehuis van Ernest Claes, het Lijsternest

Overnachten:

Fietsvriendelijk hotel in Diest: https://www.langsvlaamsewegen.be/hotels/hotel-the-lodge-in-diest/

 

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.