Op de Grote Markt van Diksmuide, het vertrekpunt voor deze 44 kilometer lange fietstocht, heb je alle ruimte om je rustig voor te bereiden op een fietstocht doorheen de polders. Je kan je wagen makkelijk parkeren op deze ruime marktplaats en merk je  de vele tavernes en restaurantjes op. Geniet voor je vertrek nog even van het Manneke uit de Mane, het symbool van de West-Vlaamse humor. Andere trekpleisters in de nabije omgeving zijn het stadhuis, de Sint-Nicolaaskerk en natuurlijk ook het Begijnhof en de Vismarkt.

Eénmaal gestart op je route kom je al vlug voorbij de Paxpoort, het Heldenhuldekruis en de nieuwe IJzertoren. Hier werd in het 22 verdiepingen tellend museum over oorlog, vrede en Vlaamse ontvoogding ondergebracht. Het opschrift ” nooit meer oorlog”, doet menig bezoekers stil worden en terugdenken aan die verschrikkelijke oorlogsjaren en de blijvende innerlijke littekens bij diegenen die deze gruwel hebben meegemaakt.

Nadat je hier met de nodige eerbied voor de vele slachtoffers wat vertoefd hebt, zet je je fietstocht verder naar de dorpskern van Sint-Jacobskapelle. Je zoekt  verderop de IJzer en die brengt je langsheen de IJzerdijk tot bij villa Marietta, waar ooit mevrouw Tack, de soldatenmoeder, woonde.


Het eerstvolgende herkenningspunt op je tocht is de Knokkebrug, welke zich bevindt bij de samenvloeiing van de IJzer en de Ieperlee. Ongeveer na 500 meter draai je rechtsaf, de oude Zeedijk op. Deze werd indertijd aangelegd na de overstromingen in de 11de eeuw.

Via Nieuwkapelle en Oudekapelle gaat het nu verder richting Lampernisse, een deelgemeente van de stad Diksmuide met ongeveer 200 inwoners en volgens metingen staat dit dorp bekend als de stilste gemeente van de Westhoek. Geniet hier van het vlakke landschap om je heen, waarbij je kilometers ver om je heen kan turen.

Van Lampernisse fiets je dan verder naar Zoutenaaie, een deelgemeente van de stad Veurne. Zoutenaaie heeft geen dorpskern en ook geen kerk, enkel nog een gedenkmuur ter ere van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, die er ooit gestaan heeft;  en was lange tijd de kleinste gemeente van ons land, met zijn 39 inwoners. Hier vind je nog wel delen van de oude Zeedijk, wat bewijst dat het in de Middeleeuwen aan zee gelegen heeft.

Even nadat je de Bovenvliet kruiste, volg je dan die weg naar links, waar de oude Zeedijk over gaat in een fietspad naast de Oude A-Vaart, waardoor je uiteindelijk in de dorpskern van Pervijze aankomt. Neem hier ook even de tijd om de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Katharinakerk te bezichtigen. Tevens is er hier ook nog een observatietoren uit de Eerste wereldoorlog, sinds 2002 beschermd als monument.


Van zodra je Pervijze achter je laat, kom je terecht op het traject van de vroegere spoorlijn tussen Diksmuide en Nieuwpoort, waar je na 2 kilometer fietsen in deze spoorbedding, rechtsaf moet op de Proostdijk voor ongeveer 2 kilometer. Even later rij je over een brug over de IJzer, je fiets verder in de buurt van de Vladslovaart, om nadien weer de IJzer op te zoeken.

Naarmate Diksmuide weer binnen bereik komt, passeer je de Dodengang, een complex van bewaarde loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Dit complex is het laatste stuk van het Belgische front uit de Eerste Wereldoorlog, waarbij duizenden Belgische soldaten zijn omgekomen en waar het leed als het ware nog steeds voelbaar is.

De tocht gaat verder richting Westoria, bestaande uit gerestaureerde bloemmolens, die tot oktober 2003 een toeristische attractie en informatiecentrum was, maar vanwege financiële problemen opgedoekt werd. Uiteindelijk kom je weer aan bij je beginpunt, de Grote Markt van Diksmuide, waar je bij een lekker streekbiertje of streekgerecht nog uren kan navertellen over deze aangrijpende fietstocht doorheen een door de oorlogen getekend landschap.


Deze fietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige borden met de tekst “Boterlandroute” en loopt zowel over asfalt- als betonwegen. Over het algemeen zijn het rustige, landelijke wegen zonder gevaarlijke kruispunten. Voor info kan je steeds terecht in het Toeristisch Infokantoor, gelegen op de Grote Markt van Diksmuide of neem een kijkje op de website: www.diksmuide.be

Bron: Visit West-Vlaanderen, De Ultieme Fietspocket. In deze pocket vind je naast de 25 bewegwijzerde fietsroutes, en 2 groene themafietsroutes, meer dan 200 must-sees, must-eats en must-do’s.

Met dank aan:
Visit West-Vlaanderen
Westtoer
Brugse Ommeland

De Kust
Leiestreek
De Westhoek

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.