Vandaag wil ik jullie duidelijk aantonen dat geschiedenis en fietsen van een themaroute in een bepaalde streek perfect hand in hand kunnen samengaan. Het voorbeeld waarmee ik jullie op deze pagina wil laten kennismaken, is de fietsroute gebaseerd op Sint-Dimpna, zoals de titel van deze fietsroute al een beetje verklapt.

In de Geelse regio zijn er ruim 300 gezinnen die psychisch zieke mensen voor een korte periode of een langere tijd een warme thuis aanbieden. De reden hiervoor moet gezocht worden in de vroegere eeuwen aangezien deze opmerkelijke traditie teruggaat op het verhaal van de Ierse koningsdochter en heilige Dimpna, die anno 600 door haar waanzinnige vader in Geel onthoofd werd.

Na haar dood groeide haar graf al snel uit tot een bedevaartsoord voor geesteszieken, die negen dagen  lang (een noveen) in de Ziekenkamer verbleven. Die periode werd enkel onderbroken om de mis bij te wonen of om al biddend rond de Sint-Dimpnakerk te trekken.

Vandaag de dag geldt het Geelse model steeds vaker als voorbeeld in de psychiatrie. Maak kennis met de ‘Barmhartige Stede’ Geel en ontdek gedurende deze fietsroute van 42 kilometer op verschillende plaatsen in- en buiten het centrum de sporen van Dimpna en haar erfenis.

Deze fietsroute is in een lusvorm samengesteld, waardoor start- en aankomstplaats dezelfde zijn; namelijk Dienst Toerisme , Toerismehuis De Waag, Markt 1 in Geel. De te volgen knooppunten zijn: 80 – 81 – 9 – 16 – 10 – 49 – 40 – 30 – 82 – 81 – 70 – 68 – 65 – 62 – 61 – 64 – 63 – 69 – 78 – 80. Via deze link vinden jullie de route en de knooppunten welke moeten gevolgd worden. Je wagen kan je kwijt op de parking van de Havermarkt en De Grote Werft.

De brochure is tevens gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme en stadsanimatie of kan je bekijken via deze link, waardoor je rechtstreeks op de website van de dienst Toerisme Geel terechtkomt, om het filmpje betreffende de fietsroute te laten afspelen.

De blikvangers die je onderweg verwennen zijn onder andere:

  • Kasteel Jeanne de Merode in Westerlo
  • De Sint-Dimpnakerk in Geel
  • Bezoekerscentrum Pas-sage
  • Het Gasthuismuseum
  • De Grote Nete
  • Het Albertkanaal

Eten en drinken:

  • Op de Markt van Geel zijn tal van horecazaken voorzien
  • Langsheen de route vind je tal van cafeetjes, tavernes en brasseries waar je even tot rust kan komen

Bron: Vakantiegids Kempen 2023, een uitgave van Provincie Antwerpen; en  Toerisme Kempen + de website van de dienst Toerisme stad Geel.

Met dank aan:

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Toerisme Provincie Antwerpen (grote foto bovenaan de pagina) en Copyright © Ryckaert Gino (resterende foto’s).