Dankzij de dienst Toerisme van Oost-Vlaanderen werden er in deze regio maar liefst drie wandelroutes voor jullie uitgestippeld onder de naam ‘Lembeekse bossen wandelroute’. De kortste route van 7 kilometer is bewegwijzerd met groene bordjes, en noemt Lembeekse Bossen wandeling. De rode bordjes zijn goed voor 9 kilometer wandelplezier en nemen je mee voor een Kwadeboswandeling; en de blauwe bordjes tenslotte laten je genieten van de Bardelaerewandeling, die 8 kilometer lang is.


Mijn vrouw en ik kozen voor de laatste wandeling met start aan de Sint-Egidiuskerk in de dorpskern van Lembeke. Vlak aan de kerk ligt een parkeerterrein waar je je wagen makkelijk kwijt kunt, en even verder aan de sporthal is er ook voldoende parkeerplaats voorzien. De wandeling neemt je mee langs verharde wegen, maar hou er rekening mee dat er ook af en toe onverharde delen moeten bewandeld worden.


Van zodra je de dorpskern verlaat, stap je meteen op een pad richting kasteel Aveschoot, dat helaas niet toegankelijk is voor bezoekers, aangezien het park en kasteel privé-eigendom zijn. Hou zeker eens halt van zodra je de duiventoren opmerkt, die aan de achterzijde van het kasteel gelegen is. Deze dateert uit 1550 en is nog steeds één van de mooiste van het land.


Via een aardewegeltje en de Westermolenstraat bereik je de Westermolen, een houten windmolen die nog tot 1958 in bedrijf was. Hier kan je alvast even verpozen op de picknickbank vooraleer je je tocht verder zet richting Antwerpse Heirbaan. Eenmaal je deze gevaarlijke baan hebt overgestoken, kan je genieten van de riante villa’s die links en rechts aan je ogen passeren.


Vervolgens gaat het langs de Ledestraat en de Bardelaere tot aan het Bardelaeremuseum, waar je tot rust kan komen op het zonneterras en genieten van een lekker streekbiertje of kan je kiezen om een bezoek te brengen aan het museum boordevol dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen, ambachtelijk materiaal, landbouwgerij en huisraad uit lang vervlogen tijden. Echt de moeite waard en dat voor de prijs van slechts 5 euro met een gratis consumptie inbegrepen in de prijs.


Het laatste stuk op je traject brengt je via de Heihoek, met tal van brasseries en tavernes, al dan niet met een speeltuin voor de kinderen, naar het pad naast het Kaprijks Vaardeken, dat vroeger ook wel eens de pestweg genoemd werd. Vanaf nu gaat het regelrecht naar je vertrekpunt aan de Sint-Egidiuskerk, waar het zeker de moeite loont om binnen in de kerk eens een kijkje te nemen  naar een prachtig schilderij van de Brugse schilder Lodewijk de Deyster.


Genieten van een hapje en een drankje kan je hier:


Tip:

De wandelkaart met daarop de drie wandelingen in de Lembeekse Bossen kan je bekomen bij de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen