Vooraleer we op stap gaan met Jan De Lichte, vind ik het niet meer dan mijn plicht om jullie wat meer te vertellen over het hoofdpersonage, want eerlijk gezegd ik weet er ook niets over te vertellen. Sorry Velzeke, maar ik probeer het nu zeker goed te maken tegenover de bezoekers van mijn website.

Jan De Lichte zag het daglicht op 7 april in 1723 in Velzeke en tijdens zijn korte leven was hij een crimineel en bendeleider die, gedreven door armoede en gebrek tegen de achtergrond van de Oostenrijkse Successieoorlog, samen met zijn kameraden diefstallen en overvallen pleegde wat daarna uiteindelijk resulteerde in moord.

P1060492Achterna gezeten door de Franse bezettingsmacht werd hij na een klopjacht uiteindelijk gearresteerd en terechtgesteld door radbraken. Het optreden van de bende en haar wrede einde vormden later een inspiratiebron van talrijke legenden en volkssagen  en dankzij Louis Paul Boons literaire interpretatie ‘De bende van Jan De Lichte’ leeft Jan verder en blijft zijn bekendheid bestaan.

Wil jij ook meer te weten komen over deze bendeleider, stap dan het Jan de Lichtepad af dat 3 kilometer lang is en je onderweg alles vertelt over deze personage en zijn strooptochten, en natuurlijk is een bezoek aan Zottegem mooi meegenomen.

Met dank aan de dienst Toerisme Zottegem!

Met dank aan de Dienst Toerisme Vlaamse Ardennen!