Mochten we ooit de kans hebben om terug te kunnen gaan in de tijd, dan zou ik jullie meenemen naar De Haan aan Zee, en meer bepaald naar het jaar 1933. De kans zou dan heel groot zijn dat we Albert Einstein daar tegen het lijf zouden lopen, want hij verbleef er enkele maanden vooraleer hij voorgoed zou vertrekken naar de Verenigde Staten, uit angst voor Adolf Hitler.

De Dienst Toerisme van De Haan gebruikte het verblijf van de bedenker van de relativiteitstheorie als leidraad voor een wandeling van 4 kilometer (uitbreiding tot 10 kilometer is mogelijk) langsheen het architecturale erfgoed van het dorp.

Naast de zee en het onafscheidelijke strand zijn er ook de Duinbossen met een totale oppervlakte van 157 hectare; een ideale plaats voor diegene die tijdens een zwoele zomerdag wat verkoeling opzoeken; en tot slot is er ook de karakteristieke bouwstijl, welke je terugvindt in de historische villawijk “de Concessie”, een bouwstijl die uniek is langsheen onze kust.

De wandeling is niet bewegwijzerd, maar bij de Dienst Toerisme kan je uiteraard een brochure bekomen waarop deze wandeling uitvoerig beschreven staat en dit voor slechts 2,50 euro. Vraag gerust ook informatie betreffende de andere wandelingen die je daar kan doen. Starten en aankomen doe je aan het tramstation, gebouwd in 1902 en één van de meest pittoreske gebouwen aan de kust.

Mooie stopplaatsen zijn:

  1. Het tramstation
  2. Het strand en de kustlijn
  3. Villawijk De Concessie
  4. Standbeeld van Albert Einstein
  5. De Duinbossen