Toscane van het Noorden


Het Pajottenland situeert zich in het westen van Vlaams-Brabant en is een onderdeel van de alom gekende Groene Gordel. De grenzen worden bepaald door de steden Brussel, Halle, Edingen, Geraardsbergen, Ninove en Aalst. Wat heel typerend is voor deze streek, is het licht heuvelachtige en landelijke karakter. Vandaar de bijnaam het ‘Toscane van het Noorden’. Vandaag neem ik jullie mee op stap naar het Brabants heuvellandschap, dat gelegen is tussen de Dender en de Zenne.

De start van deze wandeling doorheen het romantisch Pajottenland ligt aan de Sint-Bernarduskerk, Plaats 8 in Puurs. Van hier uit vertrek je voor een wandeling van 9 kilometer, die in een lusvorm is samengesteld, door deze opeenvolgende knooppunten: 361 – 359 – 358 – 352 – 356 – 354 – 355 – 448 – 364 – 269 – 270 – 271 – 361.

Je kan de wagen parkeren in het centrum van Heikruis en aan het Park Ter Rijst. Een gelegenheid om onderweg iets te drinken, vind je aan knooppunten 356 en aan de Ter Lindenkapel, aan knooppunt 364.

De hoogtepunten van deze wandeling zijn onder andere:

  • het kasteelpark Ter Rijst dat 50 hectare groot is en je laat genieten van een classicistisch kasteel; je wandelt er over boogbrugjes en slingerende paden, langs netjes getrimde grasperken en sierlijke oude bomen; kortom de ideale plek om romantisch te flaneren
  • het Heikruisdorp met zijn neoromaanse Sint-Bernarduskerk
  • het Ursulinenklooster
  • de Ter Lindenkapel

Bron: De Mooiste Wandelroutes, helemaal weg en zo dichtbij. Ontdek het beste van de Groene Gordel en het Hageland – Een editie van Toerisme Vlaams-Brabant.
Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.