Bazel, deelgemeente van Kruibeke, vind je terug in het oosten van het Waasland op een goeie zestig kilometer verwijdert van Evergem. Een ideale afstand om op een zonnige zondag, zoals gisteren het geval was,  de wagen te nemen om een wandeling te maken van 8,2 kilometer doorheen één van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen,.

De wandeling is niet bewegwijzerd, maar staat beschreven in de box “100 routes langs de mooiste dorpen van België”, een box die nog steeds verkrijgbaar is in alle Standaard boekhandels bij jou in de buurt. Hierin vind je naast 50 wandelingen ook nog eens 50 fietsroutes met diverse afstanden en doorheen verschillende streken van België.

Kasteel van Wissekerke

De wandeling start op het pittoreske dorpsplein van Bazel aan achterkant van de Sint-Pieterskerk, en neemt je onmiddellijk mee naar het kasteel Wissekerke dat eveneens beschikt over een bijbehorende park en kasteelvijver. Via de parking van taverne Den Duiventoren kom je in de Lange Gaanweg, waar je direct al kan verpozen in de cafetaria van museum De Schuur.

Voor je het weet wandel je langs de kasteelvijver met fraai uitzicht op het kasteel, en de verharde weg die je 750 meter lang volgen moet, verschaft je een uitzicht op de vele villa’s en tuinen in de Eikenlaan. Later kom je in de Blauwe Gaanweg waar je een kasseiweg voor de voeten geschoven krijgt. Ondertussen ben je reeds op grondgebied van Rupelmonde gekomen, waar Mercator te vinden is in de schaduw van de kerk.

Maar deze wandeling leidt je de Dijkstraat door, voorbij een bouwproject dat de naam ‘De Oude Scheepswerf’ draagt. Voorbij de rotonde wandel je rechtdoor en voor je het goed beseft, wandel je op de dijk van de Schelde, met de provincie Antwerpen aan de andere kant. Wie wil kan hier ook de overzet nemen naar Kallebeek. Na een tweetal kilometer kom je in de Verkortingsdijk die je weer helemaal terugbrengt naar je startplaats. Na de wandeling kan je op het dorpsplein van Bazel genieten van een lekker hapje en of drankje, tenzij je in Rupelmonde reeds een stop had ingelast.

Geef je ogen hier de kost:

  • kasteel Wissekerke met park en vijver
  • museum De Schuur
  • dorpskern van Rupelmonde
  • de Schelde en het overstromingsgebied

Deze foto’s geven je alvast een voorproefje van datgene dat je tijdens deze mooie wandeling te wachten staat.

Al fietsend kan je deze prachtige streek ook ontdekken. Gedurende een tocht van bijna 41 kilometer krijg je Bazel, Rupelmonde en Temse voorgeschoteld met als afwisseling enkele kastelen en een kinderboerderij; en om je dorst te lessen of honger te stillen, zijn er tal van horecazaken die je met plezier zullen ontvangen.