Buiten scheen de zon, al was het slechts 6 graden Celcius. Niets kon ons ervan weerhouden om een mooie wandeling te maken in Vlaams-Brabant met Gaasbeek als uitgangspunt van deze tocht. Eénmaal Aalst gepasseerd langs de autostrade merk je gestaag op dat het vlakke landschap plaats moet ruimen voor de glooiende rondingen van het Pajottenland, dat met enige fierheid en trots in de stem van de lokale bevolking wordt bestempeld en beschreven als het “Toscane van Vlaanderen”.P1060506

Ik kan ze geen ongelijk geven, want zelfs in deze winterperiode wordt je onderweg voortdurend meegenomen van het ene decor naar het andere; prachtige vergezichten verschijnen ten tonele en doen je in een ander land wanen. Ik ben er zeker van dat deze streek tijdens de zomerperiode één van Vlaanderens mooiste plekjes moet zijn.

Ook deze wandeling vind je terug in de box “100 routes langs de mooiste dorpen van België”, een box die nog steeds verkrijgbaar is in de Standaard boekhandel. De 7 kilometer lange wandeling is niet bewegwijzerd, maar werd ditmaal samengesteld aan de hand van verschillende en opeenvolgende wandelknooppunten. Dat betekent dus dat je thuis een afdruk kan maken van je tocht, zodat je onderweg zeker niet verdwalen kan.

Starten doe je op het Arconateplein in Gaasbeek, waar je meteen ook wandelknooppunt nummer 11 vind van zodra je met je rug naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk naar de overkant van het pleintje stapt. Daar vind je een houten paal met daarop de verschillende knooppunten die je kan kiezen. Wij kozen voor de volgende nummers: 116 – 117 – 115 – 136 – 134 – 118 – 103 en weer helemaal terug naar het pleintje (knooppunt 11). Hoogtepunt van deze tocht is om nu nogmaals een korte wandeling te maken naar het kasteel van Gaasbeek, om er dan op het kasteeldomein het kasteel, het domein en de vijvers te ontdekken.

Wandel daarom vanaf knooppunt 11 naar 111 en naar 121, om dan een afslag te maken naar wandelknooppunt 124, waardoor je in het prachtige kasteeldomein terechtkomt. Terugkeren naar het Arconateplein doe je daar de laatste wandelknooppunten in omgekeerde volgorde af te stappen. Aan de hand van deze foto’s krijg je alvast een indruk van het mooie Pajottenland.

Na de wandeling kan je op het pleintje nog even nagenieten van een lekker streekbier of ander lekkers uit het Pajottenland in café De Pajot; of je kan ook naar de overkant van het pleintje stappen voor een hapje en een drankje in café Molensteen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.