Limburg staat niet alleen bekend om hun heerlijke vlaaien, maar ook om prachtige fietsroutes, waaronder “Fietsen door het Water” en “Fietsen door de Bomen.” Binnenkort komt er ook “Fietsen onder de Grond” bij.

Limburg voegt binnenkort een nieuwe fietservaring toe: “Fietsen onder de Grond” in Riemst. Dit initiatief van Visit Limburg volgt op eerdere succesvolle projecten zoals “Fietsen door het Water,” “Fietsen door de Bomen,” en “Fietsen door de Heide.” Fietsers kunnen door mergelgroeves langs het Albertkanaal trappen, waarmee Limburg blijft innoveren om de aantrekkingskracht van hun fietsnetwerk te vergroten, en hun leidende positie in recreatief fietstoerisme te behouden. – Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg.

Nieuw perspectief

Dit nieuwe fietspad wordt aangelegd in een mergelgroeve in Riemst, waar je dertig meter onder de grond zo’n 350 meter lang door een tunnel kunt fietsen, een unieke ervaring voor avontuurlijke fietsers. Er zal verlichting zijn om de veiligheid te waarborgen, en het pad volgt het jaagpad langs het Albertkanaal tussen de Brug van Vroenhoven en de Brug van Kanne. De route wordt naar verwachting in de zomer van 2024 geopend, met minimale verstoring van het bestaande gangenstelsel om vleermuizen te beschermen.

“Fietsen onder de Grond in het Mergelland” is een nieuw onderdeel van het Cycling Synergy-programma van Visit Limburg. Dit initiatief is gericht op het creëren van unieke fietservaringen in de Limburgse landschappen. Door strategische aanpassingen aan het fietsroutenetwerk kunnen fietsers interactie hebben met het landschap, waarbij het perspectief verandert, zoals onder de grond, hoog tussen de boomtoppen, zwevend over de vlakte, of net onder de waterlijn.

Koploper in fietstoerisme

Igor Philtjens benadrukt het belang van vernieuwing om toonaangevend te blijven in fietstoerisme, met de nadruk op betekenisvolle toeristische projecten die het verhaal van het landschap versterken. Deze aanpak biedt verrijkende ervaringen voor zowel gasten als bewoners. Het project in Riemst, nabij Wallonië en Nederland, opent tevens de deur naar grensoverschrijdende samenwerking. Visit Limburg heeft ook plannen voor nieuwe fietservaringen, waaronder de ‘Fruitroute’ in Limburgs Haspengouw en de elegante fietsbrug ‘Fietsen tussen Terrils’ in Dilsen-Stokkem.

Bron: Persbericht op de officiële website van Visit Limburg.

Met dank aan: Visit Limburg.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Visit Limburg,© Copyright De Heer Van Grinsven, © De Heer Kurt Vandeweerdt.