‘Fietsen door het water’ in Bokrijk en / of ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland is ondertussen bij iedereen van ons gekend, en ik ben ervan overtuigd dat de meesten onder jullie tenminste één van deze activiteiten reeds gedaan hebben.

Nu is er een nieuwe fiets- en wandelbelevenis in het Nationaal Park Hoge Kempen, met als naam ‘Fietsen door de Heide’. De belevingsroute heeft een totale afstand van vier kilometer.

Wat meteen opvalt in het landschap is de nieuwe fietsbrug, van waarop je een uitzonderlijk uitzicht krijgt op een buitengewoon stukje natuur. En bovendien is deze unieke installatie een iconische toegangsbrug naar het mooie heidelandschap in het hart van dit Nationaal Park Hoge Kempen, wat ook het enige nationaal park van België is.

Geniet tijdens je tocht van de uitgestrekte dennenbossen, die op hun beurt worden afgewisseld met prachtige heidelandschappen. Wanneer je fiets tussen knooppunt 550 en 551 van het fietsroutenetwerk, dan doorkruis je de Mechelse heide, die met zijn 700 hectare één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen is.


Fietsen door de heide in het Nationaal Park Hoge Kempen


De iconische fietsbrug heeft een afstand van 300 meter, en is naast een veilige oversteekplaats over de Weg naar Zutendaal, ook de ideale plaats om te genieten van een prachtig uitzicht over de natuurlijke omgeving. Aan de noordelijke zijde geniet je volop van prachtige vergezichten over het heidelandschap. In het zuiden werd de constructie ingepast in een oude bomendreef en sluit perfect aan op het bestaande fietsroutenetwerk.

Wat zeker dient vermeld te worden is, dat tijdens het ontwerp en gedurende het bouwproces er steeds een uitzonderlijk respect en eerbied was voor deze buitengewone natuur. Dit vertaalt zich in het feit dat er zoveel mogelijk werd geprefabriceerd om daarna ter plaatse te monteren. Om de diersoorten niet te verstoren, werd er bewust voor geen verlichting gekozen; en werd door de lengte en de hoogte van de fietsbrug en het type fundering de migratie van tientallen diersoorten bevordert.

 

Bron: Persbericht Toerisme Limburg, editie juli 2021.

Met dank aan de dienst Toerisme Limburg en in het bijzonder aan Mevrouw Tamara Broos, van wie ik deze informatie mocht ontvangen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Visit Limburg en de fotograven van dienst waren ©  Dhr Kurt Vandeweerdt (andere foto’s) en © Dhr Bart Heirweg (foto heide).