100_1759Buurland Nederland heeft het stadje Thorn in de provincie Limburg, dat omwille van de vele witte huizen, een toeristische trekpleister is geworden die de naam ‘witte stad’ kreeg. Een naam die verwijst naar het wit kalken van de huizen, gebukt onder de armoede die er heerste in de 18de eeuw. In eigen land zijn we bijzonder trots op het dorpje Lissewege, een deelgemeente van Brugge en in de 12de eeuw bekend als tussenstation voor de bedevaarders die onderweg waren naar Santiago de Compostella.

Aangezien er binnenkort, op 16 en 17 augustus het lichtfeest plaatsheeft, wou ik jullie deze wandeling van harte aanbevelen. Tijdens het lichtfeest dat start om 21 uur ’s avonds, worden er overal kaarsjes opgesteld en kan je getuige zijn van spektakels met vuur en licht. Dit alles zorgt voor een romantische sfeer en is heel populair bij de vele bezoekers, het is dan ook raadzaam om tijdig aanwezig te zijn. Meer info hieromtrent vind je op http://www.lissewege.be

Een ander evenement dat jaarlijks weerkeert is de Beeldententoonstelling, welke doorgaat vanaf 12 juli en nog loopt tot 15 september. Overal in het centrum van het dorp, en in de abdij Ter Doest zijn grote en kleine beelden van Belgische en internationale kunstenaars tentoongesteld. Dankzij de volgende wandeling passeer je bijna langs alle locaties. Meer uitleg vind je hier: www.beeldenroute.be.

De totale afstand van de wandeling bedraagt 3,7 kilometer, tenzij je opteert om er de verlenging tot aan de abdij Ter Doest bij te nemen, dan kom je uit op 6,7 kilometer. Start en aankomst ligt op de parking in de Pol Dhondtstraat en aangezien deze stadswandeling meestal over verharde wegen loopt en op een vlak terrein, kunnen rolstoelgebruikers en gezinnen met een kinderwagen deze wandeling doen tot en met punt 5 en terug in de gratis brochure die je hier kan downloaden:http://www.reisroutes.be/stadswandelroutes/lissewege-het-witte-dorp-290-3.aspx.

Bezienswaardigheden:

  1. Abdijhoeve Ter Doest
  2. Lisseweegs Vaartje
  3. Standebeeld Willem van Saeftinghe
  4. Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk
  5. Bezoekerscentrum De Oude Pastorij
  6. Weidevogelreservaat Ter Doest
  7. Boudewijnkanaal
  8. Tiendenschuur van Abdij Ter Doest