lichtaartSpeciaal voor mensen die slecht te been zijn en voor rolstoel- of scootmobielgebruikers werd een wandelpad aangelegd in de bossen van De Witte Bergen. Het rolstoelpad is 3,6 kilometer lang, tenzij je kiest voor de verkorte lus, welke 2,4 kilometer lang is. Onderweg zijn een picknickbank, twee rustbanken en vier beleveniselementen voorzien.

Je hebt de keuze uit twee startplaatsen waar tevens een parking, een cafetaria en aangepaste toiletten aanwezig zijn. Aangezien de wandeling uitsluitend over een verhard pad loopt, is het bij uitstek toegankelijk voor rolstoelgebruikers. En aangezien het pad het bestaande bosreliëf volgt, wordt het zeker en vast een leuke uitdaging!

Eerste startplaats:

Het woon- en zorgcentrum De Witte Bergen; (Diestweg 1, Lichtaart)

Tweede startplaats:

Het recreatiedomein Floreal Kempen; (Herentalsesteenweg 64, Lichtaart)

Nuttige informatie:

  • Dit wandelpad brengt je door de bossen en de duinruggen van De Witte Bergen en de Hoge Berg van Lichtaart, alsook voorbij een open plek, de Grote Heide. Op deze laatste plek ontwikkelt er zich een heidevlakte, wat een voedselbron wordt voor vele bijen en tot slot kom je ook nog langsheen een monument van een vliegtuigcrash tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Het rolstoelpad is meer dan een uitdagend wandelpad, aangezien je het heuvelachtige terrein volgt. Vervolgens is het ook een belevenispad want gaandeweg passeer je langsheen een xylofoon, een spiegelconstructie, een boomwortel en een voelbak. Stuk voor stuk zijn dit elementen die je oren, ogen, neus en tastzin zeker zullen prikkelen.
  • Ook voor scholen en groepen is dit een leerrijk traject aangezien ze educatieve koffers kunnen lenen, welke dan worden meegenomen tijdens de wandeltocht. Deze koffers zijn ook geschikt voor mensen met een mentale beperking en kinderen. Het wordt ten zeerste aangeraden om de koffers minstens één maand op voorhand bij de gemeentelijke welzijnsdienst, het WZC de Witte Bergen of bij Floreal Kempen, te reserveren.

Contactadressen: 

Belangrijke opmerking:

Aangezien de wandeling doorheen mooie bossen loopt, wordt gevraagd om de aanplantingen en de eigendommen te respecteren; zodat elke bezoeker volop kan genieten van het groen zonder daarbij de natuur te beschadigen. Heb eerbied voor de rust die je hier kan vinden en laat zeker geen vuil achter na je wandeling, want vuil zwerft langer dan je denkt!

Met dank aan de Dienst Toerisme Kasterlee en in het bijzonder aan Mevrouw Inge Geeraerts van wie ik deze informatie ontvangen heb!

Info betreffende de foto: © Toerisme Provincie Antwerpen en de foto werd genomen door Van Den Bosch Ronny