De herdenking van de ‘Groote Oorlog’ is momenteel brandend actueel, vooral in de Westhoek, omdat daar diepe sporen van terreur, vernieling, ellende en miserie zijn achtergebleven. Getuige daarvan zijn de vele kerkhoven, monumenten en musea die dagelijks bezocht worden door binnenlandse- en buitenlandse toeristen, wiens ouders, grootouders of overgrootouders hier zijn omgekomen tijdens deze verschrikkelijke strijd, waarbij de Duitse troepen een spoor van vernieling achterlieten, toen ze zich een doorgang baanden op weg naar Frankrijk.

Deze pagina neemt jullie mee naar het kasteeldomein Zonnebeke, gelegen in de Peperstraat 7a in Zonnebeke. Een domein dat als wandelgebied is opengesteld voor het grote publiek. Er is een 7 hectare prachtig parkbos aanwezig, open ruimtes en een centrale vijver en je vind er ook het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Hier sneuvelden 500.000 soldaten in slechts 100 dagen tijd tijdens het Britse offensief en aan de hand van foto- en filmmateriaal, een uitgebreide collectie van historische voorwerpen en verschillende levendig gereconstrueerde taferelen wordt de herinnering aan de slag van 1917, hier actueel gehouden in het museum.

100_9418

Als blikvanger is er ook een onderaardse gang bestaande uit een communicatie- en verbandpost, hoofdkwartieren, werk- en slaapplaatsen die je een duidelijk beeld geven hoe de soldaten destijds in extreme omstandigheden leefden. Verder is er ook een plateaulift in een koker aan de ingang voorzien (zie foto) , zodat je alle verdiepingen kan bezoeken.

Zelfs de dug-outs (beschermplaatsen tijdens oorlogsvoering)  op de ondergrondse verdieping kan je bezoeken als rolstoelgebruiker, maar aangezien de opstelruimte soms wat aan de kleine kant is, kan je best af en toe wat hulp gebruiken.

Ook is er een publiek sanitair met aangepast toilet aanwezig in het toeristisch infokantoor van Zonnebeke, dat gelegen is in het kasteelpark. Dit aangepast toilet is toegankelijk mits wat hulp en extra inspanningen.

Als alternatief is er een toegang voorzien aan de zijkant van het gebouw, waar je het toilet met een lift (afmetingen binnenin: 120 x 132 cm) bereiken. De toiletdeur is slechts 78 cm breed. Gelieve daar rekening mee te houden als rolstoelgebruiker. Alle info kan je bekomen op de website van Dienst Toerisme Westtoer of via email naar info@passchendaele.be

Met dank aan Toerisme Westtoer!