Verken de regio met de fiets en dompel jezelf onder in de rijke geschiedenis en natuurlijke pracht van de Westhoek. Deze betoverende fietsroute van 54 kilometer neemt je mee op een onvergetelijke reis door de meest indrukwekkende uitkijkpunten en (herdenkings)landschappen van Ieper, Mesen en Zonnebeke.

Start je avontuur in het historische Ieper, bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur en aangrijpende oorlogsmonumenten. Hier stap je op de fiets en volg je de knooppuntenroute die je door een landschap van serene schoonheid en diepe historische betekenis leidt.

Terwijl je door de pittoreske velden en glooiende heuvels van de Westhoek fietst, kom je langs verschillende gedenkplaatsen die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houden. In Mesen, met zijn indrukwekkende Iers Vredespark en de imposante mijnkraters, voel je de geschiedenis tot leven komen. Fiets verder naar Zonnebeke, waar het Passchendaele Museum je een indringend beeld geeft van het leven aan het front.Onderweg bieden talloze uitkijkpunten adembenemende vergezichten over het Vlaamse platteland. Van de toppen van heuvels kijk je uit over eindeloze rijen populieren, idyllische dorpjes en de verre horizon. Deze route, lusvormig en in één richting bewegwijzerd, zorgt ervoor dat je geen enkel hoogtepunt mist en altijd de juiste weg vindt.

Deze fietstocht door de Westhoek is meer dan zomaar een rit; het is een ontdekkingstocht die lichaam en geest voedt. Geniet van de stilte van de natuur, de verhalen van het verleden en de rustgevende ritmiek van het trappen door dit bijzondere stukje Vlaanderen.

Via deze link kan je naast de fietsknooppunten ook alle bezienswaardigheden die je onderweg passeert downloaden, met dank aan Visit West-Vlaanderen.

Starten doe je aan de Menenpoort (kruising Bollingstraat – Menenstraat ter hoogte van fietsknooppunt 93. Je wagen kan je kwijt in Parking Ieper Centrum, gelegen op 650 meter fietsafstand van je vertrekpunt.

Zin om langer te verblijven in deze streek? Dan kan ik deze B&B, waar mijn vrouw en ikzelf reeds eerder verbleven van harte aanbevelen. Geniet hier van de gastvrijheid, de rust en de stilte met zicht op het Polygonebos.

B&B De Akkerwinde
Lange Dreve 12
8980 Zonnebeke

Bron: 360° Westhoek, een uitgave van Landscapes, Visit Flanders, Westtoer, de Westhoek, West-Vlaanderen en 1914-18 Flanders Fields.

Met dank aan: Toerisme Poperinge en in het bijzonder aan Mevrouw Els Corveleyn die me de 360° Westhoek brochure bezorgde.

Tekst werd gedeeltelijk aangepast met A.I.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.