De Leie ontspringt in het Franse Lisbourg en komt Vlaanderen binnen ter hoogte van Wervik. Ze vormt tevens de basis van de Leiestreek, en baant haar weg langsheen historische steden en charmante dorpjes verspreid temidden van mooie stukjes natuur, vooraleer ze in Gent uitmondt in de Schelde.LeiestreekDe Leiestreek, waarvan Kortrijk de grootste stad is en centraal in deze regio ligt, bevindt zich voor een groot deel in de provincie West-Vlaanderen, en voor een klein stuk in de provincie Oost-Vlaanderen.De Leiestreek heeft ook heel wat te bieden voor de actieve fietser aan de hand van het fietsnetwerk Leiestreek; een regio met 15 provinciale fietsroutes. Verder zijn er ook verschillende kwaliteitsvolle fietsenverhuurcentra, spetterende fietsevenementen en zorgvuldig uitgewerkte fietsvakanties en fietsarrangementen.

Ook tal van kunstenaars lieten en laten zich inspireren door dit prachtig stukje natuur in de Oost-Vlaamse Leiestreek. Bewijs daarvan is deze fietsroute die je vanuit Deinze meeneemt naar charmante kunstenaarsdorpjes zoals Machelen-aan-de-Leie en Deurle; met onderweg drie grote kunstmusea.

De route ligt op het fietsnetwerk Leiestreek en is te koop voor 8 euro bij Toerisme Deinze of online op www.tov.be en www.langsdeleie.be. Een gratis parking is voorzien aan het mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek); in de Lucien Matthyslaan 3-5, Deinze.

In totaal moet er 36,3 kilometer gefietst worden langsheen de volgende knooppunten: 5 – 7 – 8 – 87 – 85  – 84 – 82 – 80 – 2 – 3 – 4 – 9 – 11 – 12 – 90 – 86 – 20 – 14 – 13 – 6 en terug naar 5.

Bezienswaardigheden onderweg:

  • het mudel waar je werken kan bewonderen van toonaangevende (Leie)meesters zoals Emile Claus, George Minne, Constant Permeke en Albijn Van den Abeele.
  • Roger Raveelmuseum aan knooppunt 85
  • Museum Dhondt-Dhaenens tussen knooppunt 90 en 86

Bron: De leiestreek anders bekeken – editie 2018

Met dank aan de dienst Toerisme Leiestreek
Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen

Info betreffende de foto op deze pagina: © Ryckaert Gino.