De Leie ontspringt in het Franse Lisbourg en komt Vlaanderen binnen ter hoogte van Wervik. Ze vormt tevens de basis van de Leiestreek, en baant haar weg langsheen historische steden en charmante dorpjes verspreid temidden van mooie stukjes natuur, vooraleer ze in Gent uitmondt in de Schelde.

De Leiestreek, waarvan Kortrijk de grootste stad is en centraal in deze regio ligt, bevindt zich voor een groot deel in de provincie West-Vlaanderen, en voor een klein stuk in de provincie Oost-Vlaanderen.De Leiestreek heeft ook heel wat te bieden voor de actieve fietser aan de hand van het fietsnetwerk Leiestreek; een regio met 15 provinciale fietsroutes. Verder zijn er ook verschillende kwaliteitsvolle fietsenverhuurcentra, spetterende fietsevenementen en zorgvuldig uitgewerkte fietsvakanties en fietsarrangementen.

P1060911

Op deze pagina nodig ik jullie uit om de Leiestreek rondom Gent te verkennen. Starten doen we met de rug naar het Huis van de Sport aan de Blaarmeersen, waar je links over het fietspad van de Zuiderlaan fietst in de richting van knooppunt 57, dat je naar het Drongenplein brengt. Een paar meter verder ontdek je knooppunt 58 op hetzelfde plein.

Je hebt het wellicht al begrepen, deze lusvormige fietstocht van 38,4 kilometer is samengesteld aan de hand van verschillende, opeenvolgende fietsknooppunten, die ervoor zorgen dat je na enkele uren fietsplezier weer terugkomt aan je startplaats. Een ander pluspunt is dat je ook om het even waar kan starten aan deze fietstocht, op voorwaarde dat je de knooppunten volgt zoals ze hier beschreven staan.

Volgorde van de fietsknooppunten:

Huis van de Sport – 57 – 58 – 59 – 60 – 65 – 69 – 72 – 85 – 88 – 90 – 86 – 76 – 74 – 67 – 63 – 56 – 52 en tot slot fiets je nog wat verder richting fietsknooppunt 57 tot je weer aan je startpunt, het Huis van de Sport bent aangekomen. Kom je met de wagen dan heb je hier voldoende parkeerplaats, of verkies je net zoals ons, om met de fiets van thuis uit te vertrekken.

Mooie stopplaatsen onderweg:

 • aan knooppunt 58 vind je de Abdij van Drongen
 • verlaat even de route the knooppunt 60 en breng een bezoek aan de Campagne, een educatief centrum met kinderboerderij
 • tussen knooppunten 85 en 88 passeer je kasteel Crombrugghe
 • het kasteel van Ooidonk bereik je mits een kleine omweg te maken vanaf knooppunt 90, na anderhalve kilometer sta je oog in oog met dit kasteel
 • tussen knooppunt 74 en 76 kan je even uitrusten in de schaduw van de Koutermolen
 • tussen knooppunten 67 en 63 wacht kasteel Borluut je op
 • geniet van het idyllisch Afsnee en stap even voorbij het Sint-Jan de Doperkerkje tot aan het veer
 • de Leie die zich als een sierlijke slang doorheen het landschap slingert

Toeristische informatie:

VVV Leiestreek, Emile Clausplein 4, 9800 Deinze, tel: 09 / 3804601, www.vvvleiestreek.be

Dienst Toerisme Gent, Belfort, Botermarkt 17a, 9000 Gent, tel: 09 / 2665660, www.visitgent.be

De kaart van het Fietsnetwerk Leiestreek Oost is te koop bij de lokale diensten voor toerisme en bij Toerisme Oost-Vlaanderen voor de prijs van 6 euro.

Hapje en een drankje:

 • Café-taverne Grand Café, Drongenplein 18, 9031 Drongen
 • Taverne tearoom ’t Bachtenaerke, Leernsesteenweg 64, 9800 Deinze
 • Tearoom-brasserie Passe-partout, Tolpoortstraat 31, 9800 Deinze