De Leiestreek, waarvan Kortrijk de grootste stad is en centraal in deze regio ligt, bevindt zich voor een groot deel in de provincie West-Vlaanderen, en voor een klein stuk in de provincie Oost-Vlaanderen.De Leiestreek heeft ook heel wat te bieden voor de actieve fietser aan de hand van het fietsnetwerk Leiestreek; een regio met 15 provinciale fietsroutes. Verder zijn er ook verschillende kwaliteitsvolle fietsverhuurcentra, spetterende fietsevenementen en zorgvuldig uitgewerkte fietsvakanties en fietsarrangementen.

Ook tal van kunstenaars lieten en laten zich inspireren door dit prachtig stukje natuur in de Oost-Vlaamse Leiestreek. Bewijs daarvan is deze fietsroute die je vanuit Deinze meeneemt naar charmante kunstenaarsdorpjes zoals Machelen-aan-de-Leie en Deurle; met onderweg drie grote kunstmusea.


De kunsttuin van Gent.


Ditmaal koos ik voor een fietstocht van 43 kilometer, welke ik terugvond in de StapAf-editie van 2008, met als titel: “Door de kunsttuin van Gent”. Een heel toepasselijke titel wanneer je weet dat er een groen landschap op een boogscheut van Gent ligt, waar menig kunstenaar zijn inspiratie vond en nog steeds vindt.

Start en aankomst liggen op de Blaarmeersen, Zuiderlaan in Gent en in totaal wordt er 43 kilometer voor de wielen geschoven; meestal over verharde wegen, al moet je af en toe ook een stukje onverhard verwerken. Je wagen raak je makkelijk kwijt op de parking langs de Watersportbaan en meteen start je fietstocht op weg naar knooppunt 52, wat in de richting van de hoge appartementsgebouwen is.

De te volgen knooppunten zijn: 52 – 56 – 63 – 67 – 74 – 76 – 86 – 90 – 12 – 96 – 88 – 85 – 72 – 71 – 61 – 58 – 57 en weer helemaal terug naar de Blaarmeersen. In Drongen dien je er nu wel rekening mee te houden dat het centrum niet bereikbaar is omwille van wegenwerken, en je daarom een kleine omleiding moet maken, maar dat is slechts voorlopig. Binnen enkele weken zal je deze fietstocht volledig kunnen rijden zoals de knooppunten aangeven.

De bezienswaardigheden onderweg zijn:

  • de Leie
  • Afsnee met zijn Romaans kerkje
  • kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem
  • kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem
  • de Leiemeersen
  • Deurle en zijn musea
  • kasteel Ooidonk
  • Baarle
  • Drongen

Eten en drinken:

Bron: StapAf editie voorjaar 2008, een gratis fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen
Met dank aan de dienst Toerisme Leiestreek

Info betreffende de foto op deze pagina: © Ryckaert Gino.