Met deze fietstocht met een totale afstand van 45 kilometer,neem ik jullie mee naar het ‘Hollands Venetië’, beter gekend als Giethoorn in de Nederlandse provincie Overijssel.

Het dorp telt slechts een handjevol inwoners, slechts 2630 en wordt gekenmerkt door de vele bruggetjes, de waterwegen en de vele boten die dagelijks tal van toeristen vervoeren.


Waterdorpen


Starten doen we ter hoogte van knooppunt 94 en vervolgens gaat het in een lusvorm naar 63 – 66 – 67 – 64 – 62 – 60 – 61 – 52 – 51 – 75 – 81 – 82 – 84 en weer helemaal terug naar 94. Geniet onderweg van een prachtig uitzicht langs het water en las een stop in van zodra je in één van de waterdorpen langskomt.

Tip:

Tijdens je tocht kan je gebruik maken van de watertaxi Ecowaterline die vaart tussen Giethoorn, Sint Jansklooster en Blokzijl; of combineer de fietstocht met een fluisterstille vaartocht over de meren en natuur rond de waterdorpen. Meer info betreffende vaarperiode, prijzen en vaartijden vind je op nm.nl/ecowaterliner

Tussen knooppunten 51 en 52 kan je de oversteek maken met het pontje, dat van april tot en met oktober vaart. Je betaalt slechts 1,20 € per persoon. In april vaart het pontje van 10 tot 17.30 uur; vanaf mei tot en met september van 9 tot19 uur; en in oktober van 10 tot 17.30 uur.


Beulake


Breng zeker een bezoek aan het verdronken dorp Beulake, een dorp met een wonderlijk verhaal. Ten gevolge van een dijkbreuk verdween het dorp in de golven en vandaag de dag herinnert een grote ijzeren kerkklok in het meer aan het dorp van toen.

Eten en drinken:

In Giethoorn en Blokzijl vind je tal van zaken, waarvan de meeste een prachtig terras hebben met een heel mooi uitzicht.

Bron:

De mooiste fiets- en wandelroutesvan Weerribben-Wieden

Met dank aan de Toeristenbureau’s en VVV-kantoren in Overijssel.

Info betreffende de foto op deze pagina: © Ryckaert Gino.