Net zoals iedere peter ben ook ik enorm trots op mijn allereerste kleinkind Fleurtje, die geboren is op 6 november 2015; en vond ik het niet meer dan mijn plicht om een fietstocht aan haar op te dragen.

Met deze voorwaarden moest ik weliswaar rekening houden: het moest een fietstocht worden in het Meetjesland met Waarschoot als vertrekpunt, aangezien Fleurtje daar woont; er moest voldoende variatie aanwezig zijn onderweg en een derde belangrijke factor was, dat het een kindvriendelijke fietstocht moest worden.

Een moeilijke opdracht, en eventjes zat ik met de handen in het haar, maar met behulp van de fietsplanner ‘Fietsnet’ ging ik meteen aan de slag en kwam ik tot een resultaat waarvan ik vind dat ik aan de bovenstaande voorwaarden meer dan voldaan heb. De fietstocht is er een geworden vol afwisseling en variatie onderweg, en deze eigenschappen wens ik mijn kleinkind Fleurtje ook toe op haar verdere levensweg en hoop ik van harte dat ze ons allemaal heel vaak zal verrassen.

Het vertrek- en aankomstpunt ligt in de Oostmoer in Waarschoot aan knooppunt 11; maar voor fietsers afkomstig uit Evergem kan er ook gestart worden aan knooppunt 34 (thv de Lieve in de Kuitenbergstraat) in Belzele. In totaal moet er 40 kilometer gefietst worden en dit zijn de opeenvolgende knooppunten die alles in goede banen moeten leiden: 11 – 24 – 15 – 28 – 30 – 34 – 32 – 25 – 23 – 22 – 12 – 10 – 7 – 9 – 13 – 3 – 58 – 98 – 62 – 88 – 71 – 77 – 78 en tot slot weer terug naar knooppunt 11.

Opmerking: wanneer je langs de Vaart links fietst tussen knooppunten 10 en 7, moet je ter hoogte van de brug rechts afslaan (Vaart rechts) richting knooppunt 9 om dan de eerste straat rechts (de Kerhoek) in te fietsen. Hier ontbrak een bordje waarop knooppunt 9 moest vermeld staan, en waardoor je ongetwijfeld rechtdoor zou fietsen richting Stoktevijver. Gelieve daar rekening mee te houden!

Een kindvriendelijke fietstocht: 

  1. Tussen knooppunt 15 en 28 passeer je de Akkerhoeve waar een grote speeltuin aanwezig is en een groot buitenterras van waar je de jonge (b)engeltjes kunt gadeslaan
  2. Tussen knooppunt 77 en 78 passeer je de Lembeekse Bossen waar diverse tavernes zijn, die eveneens voorzien zijn van een grote speeltuin en in de bossen vind je ook nog eens een speelbos
  3. Mits een kleine afwijking thv knooppunt 9 kan je naar de speelstad in bowling Euro-City in Waarschoot fietsen

Schipdonkkanaal5Variatie onderweg:

Het ene moment fiets je tussen de huizen, op andere momenten fiets je over kerkwegels, langs akkers en weilanden, over onverharde paden, door de bossen, over de oude spoorwegbedding 55A, langs de oever van de Lieve en het Schipdonkkanaal of door het centrum van een dorp. Kortom genoeg afwisseling onderweg en grotendeels verloopt deze tocht over veilige wegen.

Verrassingen:

Verrassend zijn zeker de mooie vergezichten onderweg, de stilte en de rust wanneer je langsheen de Lieve of het Schipdonkkanaal fiets en tot slot de luwte die de bomen je schenken wanneer je doorheen de Lembeekse bossen fietst.

Bezienswaardigheden onderweg:

De Lieve

De gezellige dorpskern van Lovendegem

Kasteel Dons de Lovendegem, daterende van voor 1641

Het centrum van Waarschoot met de Sint-Ghislenuskerk en tal van andere bezienswaardigheden

De Lembeekse bossen met een totale oppervlakte van 305 hectare 

Hapje en een drankje:

de Akkerhoeve4Onderweg zijn tal van tavernes waar je ook iets kan eten en een streekbiertje kan drinken, terwijl je even tot rust komt op hun terras. Wij kozen om te stoppen aan de Akkerhoeve, gelegen tussen knooppunten 15 en 28. Het gezellige buitenterras nodigt de fietsers en andere bezoekers meteen uit om plaats te nemen en te genieten van een verkwikkend drankje. De keuken is open tot 20.00 uur en een snack, welke bereid wordt met dagverse producten kan je eten van 11.30 tot 13.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur.

Natuurlijk kan je ook genieten van een lekkere wafel of pannenkoek in de namiddag. De Akkerhoeve is daarenboven ook heel kindvriendelijk, want terwijl de mama’s en de papa’s genieten op het terras, kunnen de kleinsten zich naar hartelust uitleven op de mooie speeltuin, die net naast het terras gelegen is. De Akkerhoeve is open van zaterdag tot en met dinsdag.

Tip:

Via de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen kan je een fietsnetwerkkaart bekomen van het Meetjesland voor de prijs van slechts 6 euro. Dit is heel handig onderweg wanneer je je fietstocht wil inkorten, verlengen of wanneer er ergens een bordje ontbreekt.