Oostmalle is een deelgemeente van de gemeente Malle en beide situeren zich in de Antwerpse Kempen. Eén van de belangrijkste evenementen van Oostmalle is de Salphenkermis, dat je kunt omschrijven als een boerenfeest en het feest van het jaar ter ere en glorie van de heilige Sint Antonius.

Een andere troef is het kasteel de Renesse in Vlaamse neo-renaissance stijl en geklasseerd sinds 1982. Het kasteel werd in de periode van 1431 tot 1464 gebouwd op verzoek van Willem Van Berchem, die toen te Wommelgem verbleef. Van de toenmalige burcht is echter niets bekend en de enige zichtbare overblijfselen zijn de donjon ( een middeleeuwse verdedigbare woontoren, welke al dan niet op een motte gebouwd werd ) die nu het scharnierpunt vormt van het kasteel en de tornooibalk (deurkalf) die nu in de ridderzaal prijkt.


kasteelHet onbewoonde kasteel heeft momenteel een culturele bestemming gekregen en kan via een geleid bezoek bezocht worden. De kostprijs bedraagt 3 euro per persoon, en een groep bestaat maximum uit 25 personen. Kinderen uit het middelbaar, welke in klasverband komen betalen 1 euro per persoon en kinderen < 12 jaar en hun begeleiders mogen gratis naar binnen.

Het bezoek duurt 1,5 uur en kan elke werkdag gepland worden, mits vooraf een aanvraag wordt ingedient, aangezien er mogelijks activiteiten gepland staan waardoor een bezoek niet mogelijk is. Voor de individuele bezoeker is er een kasteelrondleiding voorzien op zondagmiddag om 15.00 uur en dit aan de prijs van 3 euro. Reserveren kan je doen via: info@domeinderenesse.be of telefonisch op het nummer 03 / 311  55  91.

Aangezien het kasteel in het hart van Oostmalle in een park van ongeveer 60 hectare ligt, kan je dit natuurlijk ook bezoeken. Het park werd in 1830 ontworpen als een Engelse landschapstuin voorzien van merkwaardige uitheemse bomen zoals de Sequoia of Mammoetboom. Een gids leidt je over de 2 kilometer aangelegde wandelwegen naar de mooiste plaatsen in dit domein.

Kostprijs voor dit bezoek bedraagt 20 euro / uur voor de groep en de duurtijd van de wandeling kan onderling afgesproken worden met de groep en kan elke dag doorgaan. Voor de individuele bezoekers is het park dagelijks vrij toegankelijk. Reserveren kan je op dezelfde manier zoals een reservatie voor het kasteel.

Gepubliceerd dankzij de goedkeuring van de Dienst Toerisme Malle, waarvoor mijn dank!

Info betreffende de foto: © Toerisme Provincie Antwerpen