keep on smilingIedereen weet dat je als wandelaar of fietser steeds de zwakkere weggebruiker bent in het verkeer. Daarom doe je er goed aan om je steeds goed te beschermen, zodat je ten aller tijde zichtbaar bent voor de automobilisten en andere weggebruikers.

Om de ernst van dit onderwerp duidelijk over te brengen aan iedereen, heb ik hier onder zeven nuttige tips opgesomd die enorm belangrijk zijn voor jullie veiligheid.

 

Regel 1: schaf jezelf een goede regenjas / regenkledij aan.

Goede regenkledij hoeft helemaal niet duur te zijn, maar hou er bij de aankoop rekening mee dat je best kiest voor goede kwaliteit en zorg dat de kap van de regenvest stevig kan aangetrokken worden. Op die manier voorkom je dat je zicht belemmert wordt.

Regel 2: zorg dat je fiets wordt uitgerust met een spatbord.

Een spatbord zorgt ervoor dat je kledij en schoenen proper blijven. Ze houden immers het vervuilde opspattende water tegen.

Regel 3: Kies voor een beschermende water- en winddichte outfit.

Wanneer je vaak naar school of je werk fietst, heb je graag dat je kledij en je schoenen droog blijven. Daarom is het aangeraden om een regenvest en –broek; en tevens ook schoenbeschermers te dragen.

Regel 4: Draag handschoenen.

Handschoenen beschermen je handen tegen de koude; maar waterdichte handschoenen zorgen er ook voor dat je geen verkleumde doorweekte handen krijgt bij regenweer.

Regel 5: Voorzie je van een kapje of regenpet.

Met een fietshelm op je hoofd fiets je veilig, maar de luchtgaten in de helm zorgen er ook voor dat je na verloop van tijd toch nat wordt. Dit kan je simpel vermijden door een kapje of regenpet te dragen onder je fietshelm.

Regel 6: Bescherm je spullen.

Wanneer je fietst bij regenweer worden je spullen nat na enige tijd. Om dit te vermijden kan je opteren om een waterdichte rug- of fietszak aan te schaffen; ofwel kan je kiezen voor een plastic zak die je gewoon over je rug- of fietszak trekt.

Regel 7: Zorg steeds voor een goede verlichting.

’s Avonds en ook bij regenweer is het zicht beperkt. Dat betekent dus dat jij als fietser minder ziet, maar dat je ook minder goed gezien wordt in het verkeer. Zorg dat je als fietser voldoende opvalt door gebruik te maken van losse fietslichtjes op je fiets, aan je jas of rugzak; maar voorzie jezelf ook van reflecterende kledij.

Met deze zeven gouden tips in je achterhoofd kan je een pak veiliger de weg oprijden. Want denk er aan: zorg steeds dat je gezien wordt in het verkeer!

Met dank aan HLN.BE Fietst