P1020713Wervik zal voor eeuwig en altijd verbonden blijven met de tabaksteelt en de Leie, want het is dan ook de enige plaats in ons land waar tabak nog geteeld werd. Even situeren: Wervik is een grensstadje, dat je terugvindt in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen aan de Leie en op een boogscheut verwijdert van Frankrijk.

Wervik telt momenteel nog twee windmolens, heeft een unieke begraafplaats en een mooi wandelpark en laat je genieten van mooie tafereeltjes langsheen de Leie; en na de wandeling kan je lekker nagenieten van een hapje of drankje op één van de gezellige terrasjes. Vergeet zeker niet om een bezoek te brengen aan het Tabaksmuseum.

Deze wandeltocht is 5 kilometer lang en verloopt over verharde wegen, wat deze tocht dan ook geschikt maakt voor rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen. Parkeergelegenheid is er op de vertrekplaats, parking Steenakker. Kom je met de trein, dan hoef je slechts 400 meter te stappen van het station naar de parking.

De mooiste stopplaatsen vind je terug bij:

  • Sint-Medarduskerk
  • Nationaal Tabaksmuseum en Briekenmolen
  • De Balokken
De route is bewegwijzerd, door middel van metalen klinknagels welke in de grond bevestigd zijn. Hier vind je wat meer uitleg betreffende deze wandeling.Zin om de ganse dag door te brengen in Wervik? Geen probleem want in brasserie De Balokken kan je ’s middags snacks eten aan democratische prijzen en alles wordt er vers bereid. Ook in de namiddag kan je daar lekkere pannekoeken eten met een koffie, of genieten van een streekbiertje. In de zomer kan je heerlijk buiten zitten op het ruime terras, dat mooi gelegen is aan de samenvloeiing van de Leiearmen. 

Wervik bevindt zich ook middenin het fietsnetwerk Leiestreek en twee fietsroutes die hier alvast passeren zijn: de Tabaksroute met een totale afstand van 45 kilometer, en de Kommiezenroute met een totale afstand van 50 kilometer. Beide routes zijn dan ook bewegwijzerd met rood-witte bordjes waarop de benaming van de fietsroute staat.

 

Met dank aan Johan en Syntia voor het lekkere eten, de gastvrijheid en de bron van informatie die ik mocht gebruiken voor de website.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.