Het laatgotische stadhuis op de Markt is de startplaats voor deze wandeling welke je zal meenemen doorheen de geschiedenis van deze stad. Deze wandeling verloopt over verharde wegen en is dus ook toegankelijk voor gezinnen met een kinderwagen, maar evenzeer voor rolstoel- en scootmobielgebruikers. De route is niet bewegwijzerd, maar wanneer je het stadhuis binnenstapt merk je meteen de dienst Toerisme op en daar kan je een wandelkaart bekomen. Via de website van de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen (Routen), kan je de wandelroute als pfd-bestand uitprinten.

Wat bij de aanvang van deze 3,5 kilometer lange wandeling meteen opvalt, is de vernieuwde Markt, die de winkelstraten als het ware met elkaar verbindt. De stad was vroeger tussen de 16de en de 18de eeuw in heel Europa erg bekend omwille van de wandtapijtenindustrie. Vandaag de dag lauwert Oudenaarde op zijn titel ‘de parel van de Vlaamse Ardennen’. Komende van de N60 kan je naast de toegangsweg naar de grote Markt gratis parkeren.

De wandeling bestaat uit twee delen, welke met elkaar verbonden zijn, want na het historische gedeelte van de stad stap je over de Schelde tot aan Pamele, waar je eveneens kan genieten van de vele mooie gebouwen, alsook van de rust en de stilte langsheen de oevers van de Schelde.

Wat meteen opvalt zijn de vele gezellige hoekjes en pleintjes, al dan niet voorzien van een zitbank om even tot rust te komen. Aangezien je hier in een lus wandelt, kan je om het even waar starten met deze wandeling, want na enkele uren van puur genieten, kom je automatisch weer aan je vertrekpunt.

In de stad vind je natuurlijk tal van plaatsen waar je lekker uit eten kan gaan, maar momenteel moeten we tevreden zijn met take away gerechten, die verkrijgbaar zijn bij:

Bron: dienst Toerisme Oost-Vlaanderen (Routen).

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen (Routen).

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.