Wie heeft het paneel van de Rechtvaardige Rechters gestolen en waar werd het opgeborgen, tenzij het ondertussen volledig vernield is? Vragen die eenieder van ons graag beantwoord zou willen zien, want binnenkort is het reeds 100 jaar geleden dat de diefstal plaatsvond, en tot op heden is er nog geen enkel spoor, enkel vermoedens …

P1070202Om een beter inzicht te krijgen in het ganse verhaal, werd een fietstocht in twee delen samengesteld, die je onderweg meeneemt langsheen de belangrijkste plaatsen die een verband hebben of zouden kunnen hebben met deze diefstal. Beide lussen van de fietstocht zijn 48 kilometer lang en zijn in één bundel samengevat, welke gratis verkrijgbaar is.

Deel 1 staat reeds beschreven op mijn website. Vandaag neem ik jullie mee voor deel 2 in deze zoektocht naar het gestolen paneel uit het schilderij ‘Het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck. Startplaats voor deze fietstocht van 48 kilometer is de Markt van Wetteren, waar je meteen oog in oog komt te staan met de Sint-Gertrudiskerk, waarin een stukje van de inrichting volledig gewijd is aan de hoofdverdachte in deze queeste, namelijk Arsène Goedertier.

Ook ditmaal moet je verschillende fietsknooppunten doorheen het Scheldeland volgen, die je dan na 48 kilometer ook weer terugbrengen naar je startplaats, hier in Wetteren; de te volgen knooppunten zijn: 35 – 40 – 43 – 47 – 53 – 54 – 13 – 16 – 12 – 11 – 46 – 45 – 65 – 69 – 66 – 44 – 39 – 31 – 41 – 37 – 34 en tot slot weer helemaal terug richting fietsknooppunt 35.

Belangrijke stopplaatsen onderweg zijn:

  • het huis van Arsène Goedertier, Wegvoeringstraat 9, Wetteren
  • Van Hauwersmeirsmolen in Massemen (mits een kleine afwijking van je fietstocht)
  • de Sint-Jan Onthoofdingskerk, de Calvarie aan de kerk, het vroeger roephuisje + gevangenis voor 1 persoon en het Scheldezicht met de veerboot in Schellebelle
  • de dorpskern van Wanzele waar de film ‘De helaasheid der dingen’ werd verfilmd (mits een kleine afwijking van je fietstocht)
  • de dorpskern van Lede, geboorteplaats van Arsène Goedertier
  • Wichelen, gelegen aan de Schelde
  • de Sint-Pieterskerk en voormalig gemeentehuis in Uitbergen
  • het Kasteelpark van Berlare
  • het Donkmeer, de Eendekooi en de Bareldonkkapel in Donk

Onderweg kan je, net zoals ik, prachtige foto’s nemen en zijn er voldoende terrasjes voorzien om even uit te rusten; ik verkoos om even te stoppen aan brasserie-taverne De Zwaan in Uitbergen voor een lekkere spaghetti, en in de namiddag genoot ik van een lekkere pannenkoek en een kopje koffie in taverne ’t Veer in Schellebelle.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.