P1070161Wie heeft het paneel van de Rechtvaardige Rechters gestolen en waar werd het opgeborgen, tenzij het ondertussen volledig vernield is? Vragen die eenieder van ons graag beantwoord zou willen zien, want binnenkort is het reeds 100 jaar geleden dat de diefstal plaatsvond, en tot op heden is er nog geen enkel spoor, enkel vermoedens …

Om een beter inzicht te krijgen in het ganse verhaal, werd een fietstocht in twee delen samengesteld, die je onderweg meeneemt langsheen de belangrijkste plaatsen die een verband hebben of zouden kunnen hebben met deze diefstal. Beide lussen van de fietstocht zijn 48 kilometer lang en zijn in één bundel samengevat, welke gratis verkrijgbaar is.

Deel 1 van deze opmerkelijke fietstocht start aan de Sint-Baafskathedraal in Gent, waar het Lam Gods opgehangen is. Deze polyptiek werd in de vijftiende eeuw geschilderd door de gebroeders Van Eyck, die tot een groep schilders, de Vlaamse primitieven behoorden. Reeds in 1934 werden er reeds twee panelen gestolen, waarvan één werd teruggevonden, behalve het paneel van de Rechtvaardige Rechters.

Hoofdverdachte in het ganse verhaal is Arsène Goedertier (1876 – 1934), die een Vlaamse wisselagent en koster was in de Sint-Gertrudiskerk te Wetteren. Aangezien hij een man van aanzien was, stond heel Wetteren in rep en roer toen hij verdacht werd van de diefstal van de Rechtvaardige Rechters.

Deze fietstocht is samengesteld door middel van opeenvolgende knooppunten doorheen het Scheldeland, welke je na 48 kilometer weer helemaal terugbrengen naar je startpunt. Het is steeds aanbevolen om een fietskaart van fietsnetwerk Scheldeland mee te nemen, zodat je onderweg nooit de weg verliest, mocht er enige twijfel zijn.

De knooppunten die je vanaf de Sint-Baafskathedraal moet volgen zijn: 5 – 7 – 12 – 22 – 66 – 34 – 37 – 36 – 29 – 25 – 24 – 21 – 14 – 11 – 8 – 7 – 5 en zo fiets je nog even door tot wanneer je terug aan de Sint-Baafskathedraal komt. Ter hoogte van de Damvallei in Destelbergen is er een mogelijkheid om de fietstocht met 11 kilometer in te korten, via de Damvalleistraat en de Scheldekant.

Belangrijke stopplaatsen onderweg zijn:

  1. Gedenkteken van de Franse Vlootfuseliers in Melle
  2. Brouwerij Huyghe in Melle
  3. Gemeentehuis, Sint-Gertrudiskerk, stoffenwinkel Lorré, bibliotheek, kunstacademie en het huis van Arsène Goedertier in Wetteren
  4. Natuurgebied Sigmawerken
  5. Aumansmolen in Laarne
  6. Kasteel van Laarne
  7. De Damvallei
  8. Bisschoppelijk paleis in Gent

Onderweg kan je, net zoals ik, prachtige foto’s nemen en zijn er voldoende terrasjes voorzien om even uit te rusten; tenzij je meer verkiest voor een zitbank langsheen de Scheldekant.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.