Deze bewegwijzerde tocht met een landelijk karakter van ongeveer 80 kilometer start op de Grote Markt in Geraardsbergen, bekend van de Muur en de mattentaarten. De tocht gaat richting Onkerzele, waar we het provinciaal domein de Gavers passeren, dit domein beschikt over een viersterrencamping en biedt heel wat recreatieactiviteiten aan zoals zeilen, windsurfen, kajakken, fietsen, wandelen, minigolf en nog veel meer. Na een eventuele stop gaat het via Smeerebbe verder over Steenhuize-Wijnhuize naar Herzele.

Ook in Herzele loont het de moeite om een stop in te lassen, want de belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de neogotische dorpskerk daterende uit 1912; de burchtruïne uit 1579; een kapel uit 1636 en drie maalvaardige windmolens: Molen Te Rullegem, Molen Ter Rijst en Buysesmolen. Verder vindt men in de deelgemeente Ressegem nog een dorpsmotte en Frankische of Romeinse nederzettingen en in Steenhuize staat een kasteel; tot slot is er in het zuiden van de gemeente nog het natuurreservaat, het Duivenbos.

Bij het verlaten van Herzele krijg je een aaneenschakeling van de dorpjes Sint-Atelinks, Aspelare en Outer en deze leiden je regelrecht naar Ninove, dat zowat het keerpunt op deze tocht is. De stad beschikt over heel wat beschermde monumenten, zoals de barokke Onze-Lieve-Vrouwekerk; de Dekenij; de gotische Koepoort; het neoclassistische Oud-Stadhuis; de kapel van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal en  het huis Doremont op de Graanmarkt. Daarnaast is er ook nog het Meigembos en het natuurgebied Dendervallei Ninove. Alweer redenen genoeg om hier ook weer ruim de tijd te nemen om alles eens te bezichtigen.

Na Ninove volgt de motorroute de weg verder via landelijke wegen naar Zandbergen, Nieuwenhove en Denderwindeke; waarbij je de laatste twee plaatsen later nog eens doorkruist, om dan richting Neigem te rijden, waar je een stuk kasseien onder de wielen krijgt. Gedenkstenen in Meigem herinneren ons aan de gruwel die dit dorpje te verwerken had gedurende de Tweede Wereldoorlog. Meigem is gelegen aan het Schipdonkkanaal, net ten zuiden van de Poekebeek.

Tenslotte bereiken we nog Smeerbeke, Galmaarde en Attembeke om dan uiteindelijk weer aan de startplaats in Geraardsbergen aan te komen

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.