Vooraleer ik wat meer uitleg geef betreffende de nieuwe wandelgids, Treinstapper 4. wil ik jullie graag vertellen dat een grote routepad, een wandelroute is over een lange afstand. De nieuwe editie van Treinstapper bevat 10 wandelingen, welke verspreid liggen over de 5 Vlaamse provincies, met een afstand van rond de 20 kilometer. Het start- en eindpunt ligt telkens aan een treinstation.

Zie je het niet zitten om 20 kilometer te wandelen, dan heb je steeds de mogelijkheid om het traject in te korten, en onderweg dan een bus of trein te nemen, zodat je weer veilig thuiskomt. De wandelgids kan je kopen op de website van GroteRoutepaden of in de betere boekhandel aan de economische prijs van 20 euro, tenzij je lid bent, dan betaal je slechts 18 euro. Op de website vind je trouwens nog heel wat andere publicaties betreffende wandelen, fietsen en pelgrimeren.Om het noorden niet te verliezen tijdens je wandeling, hoef je enkel de typische wit-rode of geel-rode bewegwijzering te volgen (zie de foto aan de linkerkant van deze tekst). Deze bewegwijzering vind je terug op vaste infrastructuren, of landschapselementen zoals bomen, paaltjes, hekken en verkeersborden. In het verleden werden deze markeringen geschilderd, maar tegenwoordig wordt er meer en meer gebruik gemaakt van plaatjes met stickers.

Belangrijk om weten, is dat elke wandeling in 2 richtingen staat beschreven in de wandelgids; alsook het nummer van het Grote routenpad dat je dient te volgen tijdens je tocht. Straatnamen staan cursief gedrukt en tussen haakjes, indien e niet onmiddellijk een straatnaambord te zien is.

Voorts vind je bij elke wandeling leuke weetjes, informatie betreffende het openbaar vervoer, een overzichtskaart en detailkaarten met referentiepunten, treinstations, belangrijke bushaltes, horeca, winkels en bezienswaardigheden.

Mocht je onderweg, ondanks de onderhoud van de markering door vrijwilligers, een omgevallen plaatje, een ontbrekende of onduidelijke markering opmerken; geef het dan door via het meldformulier op de website www.groteroutenpaden.be. De andere wandelaars zullen je eeuwig dankbaar zijn.

De 10 wandelingen welke ditmaal in de Treinstapper 4 werden opgenomen zijn:

  • De Panne – Nieuwpoort
  • Tielt – Deinze
  • Gent-Dampoort – Wetteren
  • Schoonaarde-Wetteren
  • Kontich-Lint – Sint-Katelijne-Waver
  • Lier – Nijlen
  • Vertrijk – Ezemaal
  • Zichem – Diest
  • Schulen – Diest
  • Zonhoven – Hasselt

Bron: wandelgids Treinstapper 4, 10 Wandelingen van station naar station langs Grote Routepaden.

Met dank aan GroteRoutenpaden en in het bijzonder aan Mevrouw Karen De Poorter.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.