Als men spreekt van spek & eieren, dan denken we in de eerste plaats aan die heerlijke geur die overal in het huis hangt. Onmiddellijk daarop haasten we ons dan om samen met het gezin rond de keukentafel te gaan zitten en te smullen van dit lekkere eenpansgerechtje, dat er voor zorgt dat we na het ontbijt er weer stevig tegenaan kunnen gaan.

Wanneer je echter in de Antwerpse Kempen spreekt over spek & eieren, zal je naast het gerecht ook te weten komen dat er rond Hoogstraten een fietsroute is van 54 kilometer lang welke luistert naar de naam ‘Spek & Eierenroute’, met als doel om je onderweg kennis te laten maken met het plattelandsleven.

Starten doe je aan het kantoor van Toerisme Hoogstraten, Vrijheid 149; waar je trouwens ook terecht kan om een brochure met de volledige wegbeschrijving van deze route en alle info voor onderweg, af te halen.

Je bent nog niet eens vertrokken en toch mag je je ogen reeds de kost geven want het historische stadhuis en de 16de eeuwse St.-Katharinakerk eisen meteen je aandacht op. Vervolgens moet je de opeenvolgende fietsknooppunten in het oog houden: 28 – 21 – 13 – 14 – 43 – 44 – 45 – 15 – 16 – 17 – 18 – 19 – 11 – 35 – 29 en tot slot weer terug naar knooppunt 28.


plattelandOnderweg is er de mogelijkheid om de route uit te breiden (+ 10 kilometer) vanaf knooppunt 18 naar 22 – 12 en dan naar 11 om je tocht uiteindelijk verder te zetten zoals hierboven, éénmaal je aan knooppunt 11 bent aangekomen. Je kan de route ook verkorten tot 39 kilometer.Hiervoor start je fietstocht niet in Hoogstraten, maar wel in het centrum van Meerle, waar je eerst naar knooppunt 15 fietst en volg daar dan de knooppunten 16 – 17 – 18 – 19 – 20 – 21 – 13 – 14 – 43 – 44 – 45 en terug naar knooppunt 15.

Langsheen de route van 54 kilometer zal je onderweg heel wat infoborden passeren met nuttige informatie; daarnaast zie je enkele gezellige cafés en tavernes: Meersel-Dreef na 20 kilometer, Meerle na 28 kilometer en Castelré na 42 kilometer; en tot slot zijn er ook verschillende picknickplaatsen welke voorzien zijn van een vuilnisbak, zodat je alles weer proper kan achterlaten wanneer je je tocht verder zet.

Deelnemende bedrijven:

  • Achteraard: glasgroentenbedrijf Jan Van Alphen met thuisverkoop + zonnepanelen
  • Engelenven: Varkensbedrijf Familie Adams
  • Vleesbedrijf: infobord bij Familie Renders
  • Beekakker: Paprikateelt Familie Marijnissen
  • Boomkwekerij Pauwels
  • Zandbergenstraat: glastuinbouwbedrijf + energie WKK
  • Elsakker-Slikgat: Melkveebedrijf Familie Leemans
  • Oosteneinde: gesloten varkensbedrijf en melkveebedrijf Familie Van Alphen
  • Loonwerkersbedrijf Bellens

 

Met dank aan de Dienst Toerisme Hoogstraten!

Met dank aan de Dienst Toerisme Kempen!

Met dank aan de Landelijke Raad Hoogstraten!

Info betreffende de foto: © Toerisme Provincie Antwerpen en de foto werd genomen door De Backer Mie