Deze fietstocht welke een totale afstand heeft van 45 kilometer, start normaal gezien op de Grote Markt te Ieper, waar je in de Lakenhallen het In Flanders Fields Museum terugvindt; maar aangezien we uitgenodigd waren bij Fanny en Patrick, die van hun voormalig restaurant een gezellige bed & breakfast gemaakt hebben, en aangezien de Vredesfietsroute voor hun deur passeert, leek het ons logisch om van daar te vertrekken. Wil je ook genieten van de stilte, de rust en een fietstocht maken doorheen het oorlogsverleden in de Westhoek, neem dan vlug een kijkje op de website van B&B De Akkerwinde, via deze link:  http://www.deakkerwinde.be .

Eenmaal gestart kom je al vlug bij twee kerkhoven langs deze route, namelijk Polygon Wood Cemetry en 5th Australian Division Memorial, beide zijn een eerbetoon voor de Britse en Australische gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Enkele kilometers verder bereik je het Kasteelpark van Zonnebeke, waar het zeker de moeite loont eens halt te houden om een  bezoek te brengen aan het Passchendaele Museum; ook hierover bestaat er een website die je kan raadplegen:  http://www.zonnebeke.be .

De grootste begraafplaats Tyne Cot Cemetry ligt eveneens op deze fietsroute en dit militair kerkhof is dan ook de belangrijkste herinnering aan de bloedige slag van Passendaele met achteraan een monument met daarop de 35.000 namen van vermiste Britten en Nieuw-Zeelanders. Jaarlijks komen hier meer dan 180.000 mensen uit alle hoeken van de wereld. Wat verder in Langemark passeer je het Duitse Soldatenfriedhof waar onder meer 3.000 studenten begraven liggen.

100_9429Nadat je de sluis van Boezinge gepasseerd bent, fiets je nog enkele kilometers langsheen het Kanaal Boezinge-Ieper, richting Ieper waar je via de Grote Markt en de Menenpoort naar het fietspad rondom de vestingsgordel komt, van waar je een prachtig zicht hebt op de versterkte poorten, de muren, de hoektorens en de ondergrondse ruimtes.

Bij het verlaten van de stad Ieper fiets je langs het Oud Kanaal Ieper-Komen tot aan de Palingbeek en het Molenbos, die je verder stuurt richting Hill 60, een heuvel van 60 hoog en ongeveer 230 meter lang, die net buiten Zillebeke ligt, nabij de spoorweg Ieper-Kortrijk. Verderop vind je ook nog Hill 62 terug, een observatiepunt uit de Eerste Wereldoorlog, van waar de geallieerde troepen de Duitse linies konden overzien.

Tot besluit kan je stellen dat deze fietstocht door iedereen zou moeten gefietst worden, als postuum eerbetoon aan de vele duizenden slachtoffers die hun leven hier gelaten hebben op Vlaamse bodem in de strijd tegen de Duitse strijdkrachten; en om de herinnering aan het gruwelijk verleden levendig te houden, zodat de geschiedenis zich nooit meer zou herhalen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.