Deze bewegwijzerde fietstocht, met een totale afstand van 44 kilometer, kan je op twee verschillende plaatsen starten, namelijk in Knokke-Heist of verkies je liever het marktplein van Damme?

Mijn vrouw en ik kozen ervoor om te starten in Knokke-Heist en hier ligt het vertrekpunt op het Heldenplein, trekpleister tijdens de zomermaanden voor heel wat optredens. Het was even wat zoeken naar het eerste bordje dat helemaal rechts van het pleintje staat, als je met de rug naar zee staat; maar daarna staan de borden heel duidelijk en in grote getale langsheen dit traject.

Aangezien je grote stukken op de dijk moet fietsen, kan het tijdens de zomermaanden wel wat uitkijken worden voor de vele toeristen, die zich al wandelend ook het fietspad toeëigenen. Na enkele kilometer houden we de dijk voor bekeken en fietsen we verder richting het Zoute, waar vooral de vele mooie huizen en de prachtige natuur opgemerkt worden.

Af en toe krijgen we een kleine klim voor de pedalen geschoven, maar al bij al valt het best mee en vooraleer we het goed en wel beseffen, fietsen we kilometers lang op een prachtig fietspad tot aan de Vrede, waar we via de rustige polderwegen het pittoreske dorpje Sint-Anna ter Muiden opzoeken.

Vanuit de omgeving kan je reeds de Vieringtoren aanschouwen en bewonderen.  Deze vieringtoren, of ook nog kruisingtoren genaamd, is een kerktoren, welke midden op de kruising van een kerk wordt geplaatst.

Daarna gaat het verder richting kanaal Brugge-Sluis, beter gekend als de Damse Vaart, waar we ter hoogte van het kanaal rechtsaf gaan, op weg naar Hoeke. Het is hier werkelijk prachtig om te fietsen, terwijl we onderweg genieten van de mooie taferelen die aan onze ogen passeren.

Maar nog mooier wordt de natuur en het landschap, wanneer we het kanaal verlaten net voorbij Hoeke om verder te fietsen naar Oostkerke, en eenmaal daar voorbij komen we op een mooi fietspad terecht dat ons leid naar de Sifons; deze zorgden ervoor dat het water van de twee afleidingskanalen Leopold- en Schipdonkkanaal onder de Damse Vaart door vloeide.

We genieten van het mooie en rustige fietspad dat ons regelrecht naar Damme, de boekenstad brengt. Aangezien ik reeds een pagina boordevol informatie gewijd heb aan Damme, ga ik jullie daar nu niet meer over vertellen; maar wie wil kan via deze link steeds een kijkje nemen: https://www.langsvlaamsewegen.be/west-vlaanderen/het-brugse-ommeland/damme-een-stad-uit-de-middeleeuwen/

Nadat we een terrasje gedaan hebben in Damme, is het tijd geworden om de laatste kilometers richting Knokke-Heist terug te fietsen. Vooreerst passeren we de Schellemolen, die mits vooraf een afspraak te maken kan bezocht worden en even later fietsen we door Ramskapelle, een pittoresk dorpje waar de gezelligheid steeds troef is en voor we het goed en wel beseffen zijn we terug in Knokke-Heist, ons vertrekpunt.

Vooraleer we terug huiswaarts rijden, besluiten mijn vrouw om wat te gaan eten. Keuze genoeg want hier zijn tal van restaurantjes en tavernes die je zowel op de dijk, als in het centrum van Heist terugvindt.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.