Eerst en vooral voel ik me genoodzaakt om te starten met een woordje uitleg te geven betreffende Bachten de Kupe (achter de kuip, de IJzer). Dit is een gebied dat gelegen is in de provincie West-Vlaanderen en omringd wordt door de IJzer, onze kust en de Franse grens, de Schreve zoals in de volksmond wordt gezegd.

Tot deze streek behoren de landelijke gemeenten Veurne, De Panne en Koksijde en ook delen van Nieuwpoort, Alveringem, Diksmuide en Poperinge, de plaats waar de IJzer in Roesbrugge West-Vlaanderen binnenstroomt. Verder maakt dit gebied deel uit van Veurne-Ambacht en is het gelegen in de Westhoek.

Kenmerkend zijn de kleine dorpjes en open polderlandschappen met veel wei- en akkerland. Ook is deze regio een van de dunstbevolkte streken die Vlaanderen kent en tref je hier nog vaak sporen aan van het oorlogsverleden waarmee de Westhoek te kampen had gedurende de Eerste Wereldoorlog, waarvan de vele oorlogskerkhoven nu nog een stille getuige zijn.
In Izenberge kan je een oud dorp bezoeken bestaande uit een Hollandse boerderij, kapelletjes, winkelstraten en een dorpsplein.

Op dat dorpsplein tref je een herberg, een kiosk en verschillende ambachtshuizen aan. Je maakt er kennis met duizenden relieken uit het verleden en om nadien nog wat bij te praten kan je in de herberg genieten van diverse streekbieren, frisdranken en warme dranken. Het is toegestaan om zelf een picknick mee te brengen en voor de kinderen is er op het domein een fotozoektocht voorzien.

Praktische tips:

Het domein bevindt zich aan het St. Mildredaplein 1b, Izenberge
Open van 2/01 tot 31/03 en van 1/11 tot 30/12: op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17.30 uur; van 1/04 tot 30/06 en van 1/09 tot 31/10: dagelijks van 14 tot 17.30 uur; in juli en augustus van maandag tot zaterdag: van 10 tot 17.30 uur, op zondag van 14 tot 17.30 uur en tot slot tijdens de schoolvakanties: dagelijks van 14 tot 17.30 uur
volwassenen betalen 6 euro; senioren 5,5 €; kinderen van 6 tot 12 jaar 3,5 €; groepen vanaf 20 personen 4,5 € per persoon en er is een korting voorzien voor personen met een Pasarkaart
Gidsbegeleiding is mogelijk mits betaling van 50 €, de rondleiding duurt 1 à 1 uur 30 minuten
Informatie kan je bekomen op het nummer 058 / 29 80 90 of via museumbdk@yahoo.com

Met dank aan de Dienst Toerisme Alveringem!

Met dank aan de Dienst Toerisme Westhoek!

Met dank aan Westtoer!

Info betreffende de foto op deze pagina: © Copyright Westtoer.