Elkeen van ons die geboren is in de jaren vijftig zal zich de stoomlocomotief nog goed kunnen herinneren. Op regelmatige tijdstippen passeerde de trein voorbij elk station in Vlaanderen en keken we vol bewondering naar de stalen reus met de grote rookpluim.

Met de uitvinding van de diesel- en de elektrische locomotieven is de stoomtrein volledig uit het straatbeeld verdwenen, waardoor weerom een stuk pure nostalgie weg was.

In Maldegem bezitten ze gelukkig nog een station uit 1862 dat geklasseerd is als beschermd monument en omgebouwd werd tot een uniek centrum met stoomlocomotieven en oude rijtuigen waar je op houten banken zit of in de pluchen eersteklascoupé.

In de museumtrein die je van 1 mei tot eind september op zon- en feestdagen van Maldegem naar Eeklo brengt, zit je op open wagonnetjes welke getrokken worden door een diesellocomotief en in het bioscooprijtuig kan je een film bekijken over de treinen die er vroeger waren.

Hoogtepunten tijdens deze rit zijn:

  • de antieke spoorwegbrug ter hoogte van Balgerhoeke over het Schipdonkkanaal
  • de Statie, een horecazaak in het stationsgebouw; waar je kan genieten van een biertje met een stukje kaas

Tip:

Raadpleeg de website voor de juiste dienstregeling van de treinen en de evenementen van het stoomcentrum, waaronder het ‘Stoomfestival’ dat begin mei en de laatste twee jaar in september doorgaat.

Info:stoomtrein

Stoomcentrum Maldegem, Stationsplein 8, 9990 Maldegem

Telefoneren naar: 050 / 71 68 52

Mail naar: info@stoomcentrum.be

Prijs: volwassenen betalen 11 euro en kinderen van 4 tot 11 jaar betalen 7 euro; er zijn tickets van 30 euro beschikbaar voor gezinnen met twee volwassenen en drie kinderen

Openingsuren: op zon- en feestdagen van mei tot eind september, van 10 tot 18 uur; bijkomend in juli en augustus op woensdag geopend van 10 tot 17 uur

Met dank aan de dienst Toerisme Meetjesland

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen

Info betreffende de foto: © Toerisme Oost-Vlaanderen