P1000096P1000078Toerisme Vlaamse Ardennen pakt uit met vijf nieuwe zomerwandelingen, waarvan ik er één wil beschrijven op deze pagina; namelijk ‘Op de flanken van de Muur‘. De andere vier wandelingen zijn ‘Brakelbosroute‘ ; ‘De bronnen van het Burreken‘; ‘Langs de heuvels van de Ronde‘ en tot slot ‘Scheldekantroute lus 2‘. Deze vijf wandelingen kan je gratis downloaden op de website van dienst Toerisme Vlaamse Ardennen als GPX of als PDF.

Bij elke wandeling staat steeds de afstand, het reliëf, het type en de startplaats vermeld. Bovendien krijg je steeds een woordje uitleg hoe je de startplaats kunt bereiken (met de trein, met de bus, …), en is er een korte beschrijving voorzien. Natuurlijk kan je ook de gedetailleerde kaart van die wandeling(en) bestellen voor slechts twee euro.

Deze wandeling is samengesteld door middel van verschillende knooppunten in een lusvorm, dat betekent dus dat je deze wandeling in beide richtingen kan wandelen, want je vertrekpunt is na 11,5 kilometer ook steeds weer je eindpunt. De te volgen knooppunten zijn: 29 – 30 – 618 – 12 – 13 – 14 – 9 – 8 – 7 – 6 – 10 – 27 – 11 en tot slot weer terug richting de Helix aan knooppunt 29.

P1000081Op de flanken van de Muur is een steile wandeling over een afstand van 11,5 kilometer en start aan De Helix Hoogvorst 2 in Geraardsbergen. Deze startplaats is een Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu; en is gelegen in een gebied dat beter gekend is als het Stiltegebied Dender-Mark en is zeker ’the place to be’ voor eenieder die begaan is met onze natuur. Elke eerste zondagnamiddag  vanaf maart tot en met oktober worden de deuren van de Helix geopend voor het grote publiek en kan je er regelmatig terecht voor leuke activiteiten (www.dehelix.be).

Trekpleisters tijdens je wandeling zijn naast de gekende Muur van Geraardsbergen, de Bosberg dat bij de wielerfanaten zeker gekend zal zijn als de laatste beklimming van de Ronde van Vlaanderen. Geniet onderweg van het mooie, weidse uitzicht, de glooiende akkers en de weilanden.

Nadien kan je even tot rust komen op één van de vele terrasjes die Geraardsbergen rijk is of spring zeker eens binnen bij een lokale bakker om enkele mattentaarten mee naar huis te nemen.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Ryckaert Gino.