Eén van de mooiste streken in Vlaanderen zijn ongetwijfeld de Vlaamse Ardennen; gelegen in het zuid-oosten van de provincie en afgebakend door de Leiestreek en het Scheldeland. Rijk aan talrijke heuvels zoals de Koppenberg, de Patersberg, de Berendries, de Oude Kwaremont, de Taaieberg en nog veel andere heuvels; is dit het jaarlijkse decor voor Vlaanderens mooiste wielerwedstrijd; de “Ronde van Vlaanderen”.

Een uitgelezen streek voor wie met de wagen of motor het parcours van de beroepsrenners wil verkennen; maar evenzeer de regio waar menig wielertoerist voor één dag in de huid wil kruipen van zijn grote favoriet. Ook de wandelaars worden hier stevig verwend met tal van wandelingen, de één al wat langer dan de andere; al dan niet voorzien van de nodige kuitenbijters.


Vlaanderens mooiste streek!


Vandaag nodig ik alle wandelaars uit, om eens een wandeling te maken in en rond Etikhove, waar je van op de Getuigenheuvels eindeloos ver kan zien, terwijl je geniet van prachtige vergezichten. Je wagen parkeer je best aan de kerk van Maarke-Kerkem, waar er voldoende parkeerplaats voorzien is.

De wandeling is voorzien van opeenvolgende wandelknooppunten van het wandelnetwerk Vlaamse Ardennen, welke op houten paaltjes zijn bevestigd. Wanneer je aan de kerk de straat oversteekt richting woonzorgcentrum De Hagewinde, ben je reeds op weg naar knooppunt 70. Daarna volg je de weg richting knooppunt 69, waar de wandeling echt van start gaat.

De opeenvolgende knooppunten zijn: 69 – 71 – 72 – 83 – 73 – 76 – 74 – 75 – 60 – 64 – 65 – 69. Ter hoogte van wandelknooppunt 69 sla je linksaf naar knooppunt 70, waar je de weg verder volgt richting knooppunt 19, tot wanneer je uiteindelijk weer aan de kerk van Maarke-Kerkem komt, waar je wagen geparkeerd staat.

Onderweg geniet je van fraaie vergezichten en pittoreske dorpjes. Je wandelt over kerkwegels terwijl je geniet van de stilte en het landschap; maar bovenal moet je weten dat er af en toe eens stevig moet geklommen worden.

Mooie stopplaatsen en bezienswaardigheden onderweg:

  • Bossenaremolen, die net voorbij knooppunt 72 voor je opduikt
  • Hof Te Cattebeke, gelegen tussen knooppunt 83 en 76
  • Bed & Breakfast en Taverne ’t Verschil, Nederholbeekstraat 95, Etikhove bereik je wanneer je in de Nederholbeekstraat (op weg naar knooppunt 76) rechtsaf slaat tot voorbij het voetbalplein van Etikhove. De zaak heeft een mooi buitenterras waar je talrijke dranken en kleine snacks kan bekomen. 
  • De Ladeuzemolen, tussen knooppunt 75 en 60
  • De Maarkebeek vind je tussen knooppunt 65 en 69
  • De vele mooie en eindeloze vergezichten die je onderweg passeert

Bron: wandelopdracht Osyris, dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.