Deze fietstocht van 31 kilometer en samengesteld in een lusvorm van opeenvolgende fietsknooppunten neemt de fietser mee naar het Waasland, dat soms ook ‘Land van Waas’ wordt genoemd. Je vind deze historische en geografische regio terug in het noordoosten van de provincie Oost-Vlaanderen en een gedeelte op de linker Scheldeoever van de provincie Antwerpen. Indien je destijds goed opgelet hebt in de aardrijkskundeles, dan kan je je wellicht nog herinneren dat de grenzen van het Waasland worden bepaald door Nederland (noorden); de Schelde (oosten); de Schelde en de Durme (zuiden) en het kanaal Gent-Terneuzen (westen).De start en aankomst van deze fietstocht is Het Klingspoor, dat gelegen is op een bedding van de oude spoorweglijn Mechelen-Terneuzen. Neem zeker de tijd om er even halt te houden en een stukje Dodendraad uit de Eerste Wereldoorlog; een oude stoomlocomotief en een pak interessante weetjes over smokkelaars en klompenmakers te ontdekken. Van hier uit vertrekken tal van wandelingen en fietstochten, of tal van andere activiteiten.

Je wagen kan je kwijt op de parking in de nabijheid van het Klingspoor, maar aangezien het een blauwe zone is mag je zeker niet vergeten om de blauwe kaart in je wagen plaatsen. Je tocht start op het fietspad net naast de school richting knooppunt 80. Vervolgens gaat het verder richting knooppunten 53 – 73 – 10 – 60 – 12 – 67 – 69 – 70 – 75 – 53 en tot slot weer helemaal terug naar knooppunt 80, om vandaar dan rechtsaf te slaan, richting Klingspoor.

Onderweg fiets je constant over verharde en veilige fietspaden, al moet je af en toe eens uitkijken bij het oversteken van een drukke baan. Ook het landschap verandert voortdurend voor je ogen. Het ene ogenblik fiets je door gezellige dorpen en het volgende fiets je doorheen een landschap met mooie, wijdse vergezichten. Zelfs de Waaslandhaven, de polders, kreken en natuurgebieden zijn nooit veraf en zorgen voor mooie foto’s.

De belangrijkste bezienswaardigheden onderweg zijn:

  • Het Klingspoor
  • Staats-Spaanse linies
  • Natuurgebied Drijdijck
  • De Kreken van Saleghem

Genieten van een hapje en een drankje:

  • De Oude Statie in De Klinge
  • De Grote Geule op de markt van Kieldrecht
  • Café Brisée in Kieldrecht
  • ’t Wit Huis in Verrebroek

Langer blijven in het Waasland:

Bron:

  • StapAf, gratis magazine van de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen

Info betreffende de foto op deze pagina: © Ryckaert Gino.