In 2014 was het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak op de oevers van de IJzer, de IJzertoren en de Dodengang in Diksmuide zijn de twee belangrijkste monumenten die ons als stille getuige van deze oorlogsgruwel daar elke dag opnieuw aan herinneren. Niettegenstaande de IJzer de kortste rivier is van de drie Belgische rivieren welke in de Noordzee uitmonden, speelde ze toch een vrij belangrijke rol in de geschiedenis van de Westhoek.

100_9457

In navolging van de fietsroute ‘ Fietsen in de IJzervallei’ die reeds op mijn website beschreven staat, is er nu ook een autoroute die je meeneemt langsheen verschillende begraafplaatsen, monumenten en musea. Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van den Grooten Oorlog, kregen veel van deze herdenkingsplaatsen een opfrisbeurt; werden ze uitgebreid of gerestyled. Deze korte autoroute, welke eveneens perfect kan gereden worden met de motor, vertrekt vanop de Grote Markt in Ieper en biedt je de mogelijk om nadien een stadswandeling te doen, of ’s avonds getuige te zijn van de Last Post onder de Menenpoort.

Deze route is niet bewegwijzerd, maar kan je gratis bekomen via deze link: http://www.reisroutes.be/autoroutes/eerste-wereldoorlog-autoroute-rond-ieper-303-5.aspx. Daarnaast zijn er ook nog een zestal bewegwijzerde routes van ca. 70 km beschikbaar, welke je bij de toeristische diensten en in vele musea kan aankopen voor 6 euro/stuk. Daarnaast staan er nog tal van evenementen gepland rond 100 jaar Groote Oorlog. Meer info en aankoop van de routes vind je ook via deze link: www.100jaargrooteoorlog.be 

Bezienswaardigheden onderweg :

  1. Flanders Fields Museum
  2. Het Belfort met prachtig zicht vanop de belforttoren
  3. Essex Farm Cemetery
  4. Canadees monument Sint-Juliaan
  5. Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke
  6. Memorial Museum Passchendaele 1917
  7. Franse begraafplaats Saint-Charles de Potyze
  8. Menenpoort

Met dank aan Reisroutes.be

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright Ryckaert Gino