kasteel van OoidonkWanneer je voor het eerst oog in oog staat met het kasteel van Ooidonk, waan je je meteen in de Loirestreek. Logisch want dit kasteel dat voorzien is van diverse torens, trapgevels en talrijke schoorstenen doet je meteen denken aan sommige indrukwekkende kastelen, zoals Chambord dat je terugvindt in de Franse Loirestreek.

Het kasteel werd gebouwd aan een brede meander (dit is een lus welke je ziet in de loop van een natuurlijke waterloop, zoals een beek, een rivier of een zeestroming; deze ontstaat door de verschillende snelheden tussen de buiten- en de binnenbocht). De naam ‘donk’ wil zeggen dat het gebouw zich op een hoger gelegen plek bevindt in een drassig gebied, zoals hier het geval is.

Net zoals zoveel andere kastelen, ademt dit kasteel ook geschiedenis uit, want in de 14de eeuw werd het gebruikt als een voorpost en verdedigingsbolwerk van de stad Gent aan de Leie. Na een hevige brand werd het aan het eind van de 16de eeuw heropgebouwd en werd het toenmalig middeleeuwse slot grotendeels vervangen door een slot in de Vlaams-Spaanse renaissancestijl. Belangrijk om te weten is dat het kasteel sinds 1864 bewoond wordt door de adellijke familie ’t Kint de Roodenbeke.

De kasteeltuinen, welke dit indrukwekkende kasteel omarmen, hebben een oppervlakte van 45 hectare en zorgen voor een oase van rust, terwijl ze ondertussen een bijzondere bekoorlijkheid uitstralen. Het park is sinds 1995 beschermd en is dus niet toegankelijk voor het publiek. De tuinen daarentegen zijn het ganse jaar open en kunnen voor slechts 2 euro per persoon, bezocht worden. Op maandag zijn de tuinen gesloten.

Het kasteel staat jaarlijks ook open voor een tuinbeurs, de Schotse dagen en voor openluchtopera’s. Je kan dankzij een wandelroute van 7,5 kilometer een tocht doen die je kennis laat maken met dit imposante kasteel, het kasteelpark, de Oude Leie en de omliggende groene landschappen. De startplaats voor deze wandeling is aan de parochiekerk, Ooidonkdreef in Bachte-Maria-Leerne-Deinze.

Nuttige informatie:

Contact: Ooidonkdreef 7, 9800 Bachte-Maria-Leerne-Deinze

Telefonisch: 09 / 282  26  38

Computer: lisabeth.els@skynet.be of www.ooidonk.be

Openingsuren:

Van 1 april tot 15 september, op zon- en feestdagen van 14.00 tot 17.30 uur

Toegangsprijs:

Volwassenen: 9 euro

Kinderen tot 12 jaar: 3 euro

Met reductie: 8 euro

Scholen: 3 euro

Groepsprijs vanaf 20 personen: 6 euro (+ vergoeding gids)

 

Met dank aan de dienst Toerisme Leiestreek

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen