Misschien is het niet meteen voor iedereen duidelijk wat deze wandeling te maken heeft met Julius Caesar en Jan De Lichte. De laatstgenoemde was de aanvoerder van een beruchte roversbende die afkomstig was uit Velzeke; en al wandelend kom je onderweg meer te weten over Jan en het waarom van zijn strooptochten in deze streek. De wandeling  start in de Paddenstraat in Velzeke, wat ooit deel was van het Romeinse heirbaannetwerk, en dat is dan meteen de link naar Julius Caesar, die andere grote leider.


 

 

Archeocentrum Velzeke

 

 

 


Het startpunt ligt in de Paddestraat 28, 9620 Velzeke, ter hoogte van knooppunt 92; maar spring vooraf of nadien zeker eens binnen in het Archeocentrum, dat in dezelfde straat gelegen is. In het museum kom je via talloze archeologische vondsten alles te weten over het dagelijkse leven in de prehistorie en de Gallo-Romeinse periode. Meteen wordt ook duidelijk dat Velzeke een bloeiende agglomeratie was, gelegen op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen.

Het Archeocentrum vind je in de Paddenstraat 7, 9620 Velzeke en is geopend van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen is het museum open van 13 tot 17 uur. Op maandag gesloten alsook tussen Kerst en Nieuwjaar. Telefonisch te bereiken op het nummer 09/ 360 67 16. Mailen kan naar pamzov@oost-vlaanderen.be; of neem een kijkje op de website www.pam-velzeke.be.

De wandeling is in een lusvorm samengesteld met de volgende, opeenvolgende knooppunten: 92 – 88 – 81 – 66 – 67 – 68 – 79 – 84 – 85 – 90 – 91 – 92. De wandeling kan je ter hoogte van knooppunt 81 inkorten, door vanaf daar te kiezen voor de volgende knooppunten: 82 en 83, die je dan probleemloos naar knooppunt 84 brengen, van waar je je wandeling verder kan zetten richting Archeocentrum.

Bron: Vakantiegids 2018 Vlaamse Ardennen – Vlaanderens Mooiste Landschap

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen.
Met dank aan de dienst Toerisme Zottegem.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © tov 

Deze wandeling en tal van andere mooie wandelingen vind je terug op www.wandelwalhalla.be.