Voor alle duidelijkheid en voor iedereen die niet goed weet waar Hoeleden ligt, volgt dit kleine stukje aardrijkskunde. Hoeleden is een deelgemeente van Kortenaken in het kanton Diest; in de provincie Vlaams-Brabant en ligt langs de rechteroever van rivier de Velp. Dit rustige dorpje, dat ooit een heerlijkheid van de familie van Bierbeek was, heeft een bewogen geschiedenis. Na de bezetting door de Spaanjaarden in de 16de eeuw, brak er niet veel later een pestepidemie uit. Gelukkig dateren deze feiten uit een ver verleden en heerst er nu rust in het weidse landschap, waar je hier en daar een mooie vierkantshoeve vind.

De verharde ondergrond maakt het mogelijk dat je deze wandeling met de rolstoel of kinderwagen kan doen. In totaal moet er 3 kilometer gestapt worden met start en aankomst aan de Sint-Amandskerk, Hoeledensebaan, Hoeleden. Daar is trouwens ook een parking voor rolstoelgebruikers voorzien. De wandeling is niet bewegwijzerd, maar kan je via de website van de dienst Toerisme downloaden.

Geniet onderweg van:
1) de weg vanaf de Sint-Amandskerk tussen de landerijen door naar de vallei van de Grote Gete
2) tref onderweg imposante vierkantshoeven aan met een rijke geschiedenis
3) wandel langsheen uitgestrekte landbouwpercelen en fruitplantages
4) Geniet van het uitzicht over de uitgestrekte weiden, omrand met populieren in de vallei van de Grote Gete

Onderweg zijn enkele picknickplaatsen en een rustbank voorzien, en in de Zandbergstraat van je een toegankelijk toilet. Hou er ook rekening mee dat er onderweg een helling voorzien is van 4 tot meer dan 6 %.

Bron: De mooiste wandel- en fietsroutes: ver weg en toch dichtbij uitgegeven door de dienst Toerisme Vlaams-Brabant.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant.
Info betreffende de foto op deze pagina: Copyright © rvanhulst