Ditmaal neem ik alle fietsers mee naar het Waasland in Oost-Vlaanderen, voor deze zeer mooie fietstocht langs water, enkele natuurgebieden en het meest bijzondere plekje van het Waasland, het Heidebos. Deze fietstocht vond ik terug als centerfold in het StapAfmagazine van de lente van 2017, en kan je ook hier gratis downloaden via de website van de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Start- en aankomstpunt van deze 39 kilometer lange fietsroute vind je terug ter hoogte van knooppunt 89, gelegen aan huisnummer 3 in de Meersstraat in Wachtebeke. Al vlug ben je op het jaagpad Trektragel langs de Moervaart, waar je een prachtig zicht krijgt op de Reepkens. Dat is een klein en moerassig natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurpunt en gedurende de zomer en winter onder water staat. Geen wonder dat de rietvogels zoals de blauwborst, de rietgors en de kleine karekiet zich hier thuis voelen.

Na 5 kilometer gefietst te hebben kom je reeds oog in oog te staan met het Heidebos, dat met zijn 260 ha een van de grootste natuurgebieden van de provincie is. Hier kan je eindeloos genieten van het landschap, zeldzame planten spotten of kleurrijke vlinders bestuderen. Via de gezellige dorpskern van Moerbeke word je naar de Fondatie van Boudelo in Klein-Sinaai geloodst. Dit is één van de waardevolste Wase natuur- en stiltegebieden. In de abdij die hier vroeger stond werd naar alle waarschijnlijkheid het Reynaertverhaal geschreven.

De Moertvaartmeersen zijn je reisgezel tot in Daknam, waar een voormalig spoorwegpad je linea recta naar Eksaarde brengt en vandaar vervolgens naar knooppunt 80, waar de Olentgrachtweg je vergezelt tot aan de uiterste grens van het domein Puyenbroeck, waar je ook enkele kilometers onder de wielen ziet verdwijnen om op die manier de grootsheid van het domein te kunnen aanschouwen.

Bij het verlaten van het domein brengen de knooppunten je via Mendonk en de Spanjeveerbrug over de Moervaart weer terug naar je startpunt in Wachtebeke, en jij hebt kilometers lang genoten van mooie landschappen, diverse waterlopen, bijna autovrije wegen, gezellige dorpskernen, kerkwegels en een oude spoorwegbedding. Kortom deze mix zorgt voor een hele leuke fietsnamiddag en een aangename ontdekking van het Waasland. Met dank aan StapAf om dit met ons te willen delen.

Mooie stopplaatsen onderweg zijn:

  • de Reepkens
  • het Heidebos
  • Fondatie van Boudelo
  • het Provinciaal Domein Puyenbroeck
  • de oevers van de Moervaart

Een hapje of een drankje nuttigen:

Bron: fietsrouteboekje StapAf Lente 2017.

Met dank aan StapAf.
Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Ryckaert Gino.