Het Scheldeland is een streek in Vlaanderen, die zich uitstrekt langs de rivier de Schelde, de Dender en de Rupel. Deze drie rivieren vind je terug in een driehoek, welke gevormd wordt door de stad Antwerpen, Brussel en Gent. Goed om te weten is dat het Scheldeland onderverdeeld is in verschillende regio’s zoals de Denderstreek, Land van Dendermonde, Rupelstreek, Vaartland, Klein-Brabant en Bloemenstreek.

Tot zover de aardrijkskundeles, want nu wil ik jullie graag kennis laten maken met de Bergeend fietsroute. Deze fietslus start en eindigt in Gent aan de Blaarmeersen, waar je je wagen gratis kan parkeren in de onmiddellijke nabijheid van knooppunt 52. In totaal leg je een afstand van 56 kilometer af, die samengesteld is met de volgende knooppunten: 52 – 4 – 5 – 7 – 12 – 11 – 14 – 21 – 24 – 28 – 36 – 37 – 34 – 66 – 22 – 12 – 7 – 5 – 4 – 52. Via deze link kan je de fietslus in pdf-formaat printen. Deze fietsroute komt ook voor in de fietsgids Overstromen, welke te koop is voor 6 euro.

Opmerking: ter hoogte van knooppunt 4 raak je even het spoor kwijt, aangezien je de keuze hebt tussen het fietsen naar knooppunt 93 of 31. Kies nu voor knooppunt 31, want van daaruit kan je dan richting knooppunt 5 fietsen. Deze fout heb ik reeds doorgegeven aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen, en de pdf zal zo spoedig mogelijk worden aangepast.

Zet jullie nu maar schrap voor een tocht vol afwisseling, want onderweg kan je genieten van de binnenstad van Gent; de oevers van de Schelde; de Gentbrugse Meersen; de mooie vergezichten; de talrijke woonwijken. Kortom, dit is een fietstocht die nooit eentonig wordt en grotendeels zeer veilig is om te fietsen. In betere tijden heb je voldoende plekjes onderweg om even tot rust te komen op een terrasje, maar momenteel moeten we dit helaas nog even uitstellen. Take away kan gelukkig nog wel, want af en toe een frisdrank, een biertje of een lekkere koffie, doet enorm veel deugd.

Mooie bezienswaardigheden onderweg:

 

Bron: website dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.