Ben je een inwoner van Groot – Evergem, of ben je een fervent fietser die ervan houdt om nieuwe fietsroutes en prachtige regio’s te verkennen? Dan kan ik jullie De 9 van Evergem van harte aanbevelen.

Deze fietstocht van 54 kilometer neemt jullie mee doorheen het mooie en diverse landschap van onze gemeente, waarbij je afwisselend doorheen de verschillende dorpskernen fietst, welke stuk voor stuk uniek zijn en toch samen verbonden zijn onder de noemer van Groot Evergem.

Via de website van Evergem kom je terecht op de website van de Fietskaart, waar je je fietstocht kan plannen op een door jou uitgekozen datum. Na het invullen van alle gegevens zal je daags voor je je fietstocht wil rijden, omstreeks 18.00 uur een link ontvangen waarmee je een routeplanner kan installeren op je smartphone.

Om je smartphone onderweg veilig te kunnen gebruiken als navigator, kan je in de bibliotheek van Evergem gratis een telefoonhouder ontlenen, zodat je je smartphone veilig kan bevestigen op je stuurstang. Je krijgt onderweg naast aanwijzingen betreffende de fietstocht, ook de nodige uitleg betreffende de bezienswaardigheden die je voorbij fietst.

Nog even wat belangrijke informatie vooraleer je vertrekt, en het fietsplezier kan losbarsten:

 1. Zorg voor een reparatiekit voor je fiets.
 2. Neem je gsm oplader mee, of zorg voor een volle batterij
 3. Ontleen de gratis gsm fietshouder in de bibliotheek
 4. Installeer de app en verhoog je schermslot
 5. Wanneer alle bovenstaande puntjes zijn uitgevoerd, kan je je begeven naar de startplaats, namelijk het Kasteel van Wippelgem, waar er voldoende plaats is om je wagen te parkeren

Enkele bezienswaardigheden die je onderweg voorgeschoteld krijgt zijn onder andere:

 • de dorpskernen van Evergem Centrum, Langerbrugge, Kerkbrugge, Doornzele, Ertvelde, Rieme, Kluizen, Sleidinge en Belzele
 • de Gerardsmolen in Wippelgem
 • de Stenen Molen in Ertvelde
 • het bedevaartsoord en kapel van Stoepe
 • het mottekasteel in Ertvelde
 • het ouderlijk huis van Luc De Vos in Wippelgem
 • het koppelingsgebied van Langerbrugge Zuid
 • het koppelingsgebied van Doornzele Noord

Onderweg vind je in de verschillende dorpskernen een overvloed aan terrasjes, brasseries, bakkers, cafeetjes en broodjeszaken waar je even op rust kan komen terwijl je geniet van een hapje en een drankje.

Bron: website gemeente Evergem en de Fietskaart.

Met dank aan de gemeente Evergem, de bibliotheek van Evergem en de fietskaart, waar ik vooraleer ik mijn fietstocht kon starten, de nodige informatie heb gevonden om deze mooie fietstocht vooraf goed te kunnen plannen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Rosane Wauters en © Copyright Ryckaert Gino.