trappistBen je op zoek naar een leuke hobby die je onderweg voorziet van een prachtig decor en je af en toe verplicht doet stoppen om dan samen met je vrienden of familie te genieten van een heerlijk glas gebrouwen gerstenat, aka (also known as) een gefermenteerde drank, welke gemaakt wordt op basis van water, mout en plantendelen of hun extracten, die zorgen voor de smaak en de bewaring?

Dan is deze trappistentocht de ideale oplossing voor jou, want de fietstocht is slechts 44 kilometer lang en brengt je doorheen enkele mooie plaatsen in de Antwerpse Kempen, naar de verschillende stopplaatsen onderweg, waar je dan kan proeven en genieten van op een terrasje in de zomermaanden ofwel binnen in de zaak, wanneer de zon wel van de partij is, maar de temperaturen een beetje achterwege gebleven zijn. Om het noorden dan helemaal niet te verliezen is deze tocht bewegwijzerd door middel van zeskantige bordjes met zwart opschrift.


Je fietst over vlakke wegen en op verschillende plaatsen gaat het verder via semi-verharde wegen. Verkies je om deze tocht door middel van fietsknooppunten te rijden, dat kan ook en dan moet je na je start de volgende knooppunten volgen: na het verlaten van de parking aan de abdij van Westmalle fiets je naar knooppunten: 51 – 50 – 49 – 48 – 99 – 98 – 66 – 52 – 91 – 54 – 61 – 62 en dan richting knooppunt 51, tot wanneer je terug aan de abdij bent. Onderweg kan je de tocht inkorten tot 30 kilometer, wanneer je aan knooppunt 50 meteen doorfietst naar knooppunt 66, enz…


Deze tocht kan je om het even waar starten, want aangezien je in een lusvorm fietst, is je startplaats ook steeds je aankomstplaats. Maar aangezien er een brochure ontworpen is die je alle info voor onderweg meegeeft, lijkt het me verstandig om deze info dan ook goed te gebruiken en te starten aan de abdij van Westmalle, waar een parking voorzien is aan Café Trappisten, Antwerpsesteenweg 487, 2390 – Westmalle. Bovendien kan je het overwegen om na de zware inspanningen eens lekker te genieten van een heerlijke Trappist met een snede abdijkaas.

Onderweg geniet je als fietser vooral van de landelijke en bosrijke gebieden, welke nu en dan eens overgaan in residentiële wijken, en natuurlijk is de bekende trappistenabdij in Westmalle dé blikvanger op deze route, maar andere bezienswaardigheden zijn onder meer het Domein de Renesse met het fraaie kasteel in Oostmalle; de Trappistenabdij in Brecht en het Lindepaviljoen in Zoersel; de Tornadotoren van de Sint-Laurentiuskerk en het gehucht Salphen, eveneens in Oostmalle en tenslotte nodigen de wieken van de Scherpenbergmolen je uit om eventjes te verpozen.

Bezienswaardigheden onderweg:

Meer info en een brochure omtrent deze fietstocht kan je bekomen via deze link van de dienst Toerisme Kempen.

Met dank aan de dienst Toerisme Malle.

Met dank aan de dienst Toerisme Kempen en in het bijzonder aan Mevrouw Karen Bouts.

Info betreffende de foto’s: © Toerisme Provincie Antwerpen . De bovenste foto is eigendom van Toerisme Provincie Antwerpen, de onderste foto werd genomen door De Backer Mie