De aardrijkskundeboeken vertellen ons dat het Brugse Ommeland een groene regio is die zich rond Brugge situeert; gelegen in de nabijheid van de Noordzee en uitgestrekt over Oost- en West-Vlaanderen. Torhout profileert zich als de hoofdstad van het Houtland, en juist in die streek neem ik jullie graag mee voor een erfgoedwandeling van 2,3 kilometer.

Deze wandeling is in een lusvorm samengesteld en start aan het kasteel Ravenhof, Ravenhofstraat 5 in Torhout. Je weg vinden is heel makkelijk. Je hoeft enkel de in de grond bevestigde klinknagels te volgen. Deze wandeling is uitermate ook geschikt voor mensen in een rolstoel en jonge gezinnen met een kinderwagen.

Je kan de wandelkaart ‘Erfgoedwandelroute Torhout’ bestellen via deze link bij de dienst Toerisme Brugse Ommeland voor de prijs van slechts 3 euro. Je ontvangt dan niet enkel de wandelkaart, maar tevens een bron aan nuttige informatie gedurende je wandeling. Of je kan natuurlijk ook via deze link de wandeling afdrukken in een PDF-formaat. Of kies je ervoor om de route over te zetten op je gsm via een GPX-bestand, kies dan voor deze link. Aan jullie de keuze natuurlijk.


Laat je meenemen op een reis terug in de tijd waarbij de stad Torhout de oudste stad van het graafschap Vlaanderen is, dankzij zijn ligging en het kasteel Wijnendale. Deze bijzondere plekken vragen beslist om even halt te houden:

  • kasteel Ravenhof
  • het stadhuis van Torhout
  • het mosterdwinkeltje Wostyn
  • de Sint-Pietersbandenkerk

Bron: Brugse Ommeland en Westtoer.

Met dank aan de dienst Toerisme Brugse Ommeland en in het bijzonder aan Mevrouw Virginie Masureel.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Westtoer.