Voor deze erfgoedwandeling neem ik jullie mee naar Damme, een stad in de provincie West-Vlaanderen, die heel wat oude gebouwen rijk is en zich sinds een aantal jaren profileert als boekenstad. Maar doorheen de voorbije eeuwen heeft Damme zich ook geprofileerd als de Zwinstad van handelaars, militairen en Tijl Uilenspiegel.

Dit polderstadje was in de middeleeuwen de bruisende voorhaven van Brugge. Terwijl de economie floreerde, werden er grote bouwprojecten gerealiseerd in de stad en de handelaars trokken er statige huizen op met voldoende bergruimte voor hun goederen.

Tijdens de oorlog tussen Spanje en de Lage landen, werd Damme een militaire vesting, en het duurde tot de 18de eeuw vooraleer de rust zou terugkeren. Enkel de geest van de legendarische Tijl Uilenspiegel bleef er al die tijd ronddwalen.

Trek je wandelschoenen aan en laat je meenemen op een reis van ruim 800 jaar geschiedenis, waarin het verhaal van de handelaars, de militaire ingenieurs en Tijl Uilenspiegel de hoofdrol van je wandeltocht opeisen.

De wandeling start op de Markt, Jacob van Maerlantstraat, Damme; en heeft een totale afstand van 3,2 kilometer. Belangrijk om weten is dat deze wandeling toegankelijk is voor iedereen. Zelfs voor gezinnen met kinderwagens en mensen in een rolstoel. De route is bewegwijzerd met in de grond bevestigde klinknagels.

Via deze link kan je de wandeling in PDF-formaat uitprinten. Je kan natuurlijk ook kiezen om de wandelkaart te kopen bij de dienst Toerisme Westtoer, voor de prijs van slechts 3 euro. Op die manier heb je niet alleen een wandelkaart, maar ook een volledige beschrijving van de route.

Enkele interessante stopplaatsen onderweg zijn:

  • Huyse de Grote Sterre, een historisch pand waarin het Bezoekerscentrum gehuisvest is
  • De Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar je na de beklimming geniet van een onvergetelijk vergezicht vanop de toren
  • De stadswallen Damme, welke werden aangelegd tijdens de tachtigjarige oorlog
  • De Schellemolen werd in 1867 gebouwd

Eten en drinken in Damme:

Langer verblijven in Damme kan je hier:

Bron: email Westtoer editie voorjaar 2022

Met dank aan Westtoer en in het bijzonder aan Dhr Nicolas Fivet; en aan de dienst Toerisme Damme

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.