Zicht op de Leie vanop Astene saszicht op de stad Deinze

De Leie ontspringt in het Franse Lisbourg en komt Vlaanderen binnen ter hoogte van Wervik. Ze vormt tevens de basis van de Leiestreek, en baant haar weg langsheen historische steden en charmante dorpjes verspreid temidden van mooie stukjes natuur, vooraleer ze in Gent uitmondt in de Schelde.

De Leiestreek, waarvan Kortrijk de grootste stad is en centraal in deze regio ligt, bevindt zich voor een groot deel in de provincie West-Vlaanderen, en voor een klein stuk in de provincie Oost-Vlaanderen. De Leiestreek heeft ook heel wat te bieden voor de actieve fietser aan de hand van het fietsnetwerk Leiestreek; een regio met 15 provinciale fietsroutes. Verder zijn er ook verschillende kwaliteitsvolle fietsenverhuurcentra, spetterende fietsevenementen en zorgvuldig uitgewerkte fietsvakanties en fietsarrangementen.Deze fietstocht van 36 kilometer neemt jullie ook mee naar die prachtige streek, waar het altijd een beetje vakantie is, maar waar je ook een beetje kunst kunt opsnuiven in het Roger Raveelmuseum. Contrasterend met al dat moois zijn de militaire begraafplaatsen, welke nu nog een stille getuige zijn van een gruwelijke periode.

Start en aankomst: Knooppunt 88 in Gottem Centrum

Knooppunten:  Als volgt te volgen: 88 – 86 – 82 – 84 – 85 – 87 – 08 – 07 – 05 – 06 – 13 – 11 – 09 – 04 – 03 – 02 – 48 – 18 – 16 – 81 – 83 en tot slot weer terug naar Gottem (knooppunt 88).

Bezienswaardigheden:
De Ambachtelijke brouwerij Sint – Canarus, waar je op zondag tussen 11.00 en 20.00 uur terecht kunt voor een Sint – Canarus Tripel of een Potteloerke, een bruin biertje dat uit een speciale bierpot gedronken wordt

  • De Franse Militaire begraafplaats in Machelen, waar 750 gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog rusten
  • Recreatiedomein De Brielmeersen en museum Deinze en de Leiestreek
  • Astene Sas, waar je een mooi uitkijkpunt hebt
  • Vosselare Put, een prachtige Leiebocht waar je bij mooi weer kan picknicken of met het zelfbedieningsveer Bathio naar de overkant kunt varen
  • De vallei van de Zeverenbeek
  • Het Oorlogsmemoriaal in Vinkt
  • De Vondelbeekvallei in Grammene
  • Het Roger Raveelmuseum in Machelen

Even verpozen:

Met dank aan:

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.