De Netelandroute, een fietstocht over een afstand van 44 kilometer, start in het centrum van Lier aan de Zimmertoren, het alom gekende symbool voor deze stad. De Zimmertoren, genoemd naar uurwerkmaker Louis Zimmer, is het resultaat van het verbouwen van de middeleeuwse Corneliustoren, die een deel was van de eerste omwalling rond de stad Lier.

In de nabije omgeving van de Zimmertoren, vind je het Timmermans-Opsomerhuis, dit is een museum waar je onder andere schilderwerken van baron Isodoor Opsomer, Raymond de la Haye en Flor van Reeth kan bewonderen; maar ook werken van geschiedschrijver en literator Antoon Bergmann; kunstsmid Lodewijck Van Boeckel; toondichter Renaat Veremans en tenslotte autodidact, schilder en tekenaar, Felix Timmermans, de bekendste Lierenaar.

binnenstad lier 2Bij het verlaten van het centrum van Lier fiets je dan verder langsheen de dijken van De Nete en het Netekanaal, naar het sluizencomplex welke zich op de grens tussen Lier en Duffel bevindt. Je verlaat hier het Netekanaal, om dan via het agrarisch landschap richting Duffel te fietsen, maar vooraf kan je tijdens je fietstocht even halt houden bij het Fort van Koningshooikt, een vestingbouw dat indertijd deel was van de buitenste fortengordel rond de stap Antwerpen, maar momenteel echter alleen nog dienst doet als dancing.

Van Sint-Katelijne Waver, bekend om zijn prachtige villawijken, naderen we terug de Nete richting Walem, waar de fietstocht verzoekt om even halt te houden aan de voormalige Abdij van Roosendael,het was hier dat in de 13e eeuw door de Cistercienzerinnen, volgelingen van Benedictus, deze abdij werd gesticht in de Netevallei en gedurende 5 eeuwen lang in stand werd gehouden, tot de Franse revolutie er netekanaaleen eind aan gemaakt heeft.

Het wordt even opletten bij het oversteken van de drukke weg door Walem, vooraleer je verder fietst naar het natuur- en recreatiegebied Battenbroek, waar je tijd hebt om even een drnakje te drinken, en snack of maaltijd te nuttigen, terwijl de kinderen zich kunnen uitleven op de kleine speeltuin.

Eenmaal de innerlijek mens weer gesterkt is, kan je  via een stukje industriegebied verder fietsen langs de Dijle om dan dezelfde weg als in het begin van deze tocht, terug te fietsen naar Duffel, zij het nu langs de andere kant van de Nete.

Terwijl je vriendelijk toegejuigd wordt door passerende plezierboten, boordevol toeristen, nader je het zeer mooie kasteel “Hof van Ringen” waar het zeker de moeite loont om even halt te houden. Van hier is het maar enkele kilometers weer voor je centrum Lier bereikt, waar je dan ook nog een bezoek kan brengen aan het begijnhof en de Sint-Gummaruskerk of lekker genieten van de Lierse vlaaikes of een fris Caves-biertje op één van de vele Lierse terrasjes.

Tot slot nog even dit vermelden: er zijn blijkbaar de laatste tijd heel wat inspanningen gedaan om de ontbrekende bordjes van deze bewegwijzerde fietstocht terug te plaatsen of te vernieuwen, zodat het zeer makkelijk en aangenaam fietsen wordt in deze mooie streek.

Meer informatie vind je terug op de website van de dienst Toerisme Leuven.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.