De Kustwandelroute is een route samengesteld door middel van verschillende knooppunten, die er voor zorgen dat je de volledige kustlijn, gaande van De Panne tot helemaal in Knokke-Heist, op een veilige manier kan bewandelen en waarbij je zelf kan kiezen waar je vertrek- en eindpunt liggen. Deze wandelroute bestaat uit twee wandelassen welke parallel lopen; dat betekent dat de ene route langs de kustlijn loopt, terwijl de andere route je meer landinwaarts meeneemt.

Op die manier kan je dus de keuze maken om te genieten van duinen en polders, slikken en schorren, zee en strand ofwel kies je voor het rijke maritieme verleden, de oorlogsgeschiedenis of de Belle Epoque. In totaal zijn er 140 knooppunten voorzien, welke de badsteden onderling met elkaar verbinden en onderweg zijn er voldoende rust- of picknickbanken voorzien, zodat je even kan verpozen of genieten van een lekkere picknick.

zee 2003 013Het is handig om je wandeling steeds te starten bij een instappunt, omdat het vlot bereikbaar is en er steeds parkeergelegenheid voorzien is en tevens een aansluiting op het openbaar vervoer. De informatieborden aan de instappunten voorzien je van de nodige uitleg en een horecazaak is nooit veraf, zodat je daar voor of na de wandeling kan proeven van de ‘couleur locale’. De Kustwandelroute is ook in twee richtingen bewegwijzerd. Hiervoor worden vierkante houten palen en witte bordjes met rode tekstopdruk gebruikt.


180 Kilometer puur wandelplezier!


Voorzie je steeds van stevige wandelschoenen, regenkledij en vergeet vooral je verrekijker of fototoestel niet. Aangezien je wandeltocht soms een aantal kwetsbare natuurreservaten, stranden en bossen doorkruist wordt gevraagd om je hond aan de leiband te houden en respect te hebben voor de natuur.

De Kustwandelroute is vlot bereikbaar met de trein welke je naar de verschillende stations brengt zoals De Panne, Oostende, Blankenberge, Zeebrugge, Heist, Duinbergen en Knokke-Heist. Westtoer en De Lijn werken ook nauw samen, waardoor iets minder dan de helft van alle tramhaltes op de Kustwandelroute liggen. Deze haltes zijn eveneens aangeduid in de wandelgids. Deze gids kan je bekomen bij de Dienst Toerisme West-Vlaanderen, Westtoer, voor de prijs van 6 euro.

Deze pagina kwam tot stand dankzij de goedkeuring en medewerking van Dienst Toerisme Westtoer, waarvoor mijn dank.